Еврейски хляб – Халах

10 март 2015

Това е рецептата на традиционния празничен еврейски хляб, който се приготвя всеки петък за Шабос (или Шабат) с изключение на Пасха. На вкус е леко сладък и е много мек, дели се на конци, прилича леко на нашия козунак. Задължително е оплитането му!

Необходими продукти:
4 и 1/2 ч.ч. вода
3 с. л. суха мая
1 с. л. захар + 3 с.л. брашно
13 ч. ч. брашно
5 ч. л. сол
1 и 1/2 ч. ч. захар
8 бр. яйца + 1 за намазване отгоре
1 ч. ч. олио

Начин на приготвяне:
Маята се забърква със захарта, 3 с. л. брашно и 4 и 1/2 ч. ч. вода и се оставя докато леко шупне и се активира – около 10-20 минути.
Сухите съставки се смесват при пресяването на брашното, прави се кладенче в средата и се изсипват маята, яйцата – леко разбити с вилица и олиото. Замесва се меко тесто, което поема още около 1 ч. ч. брашно.
Оставя се да втаса 2 пъти, след което се оформя хляба. Може да го оплетете или на обикновена тройна плитка, или завит като охлювче. По желание отгоре може да го наръсите със сусам или маково семе. Оставя се оплетен да втаса още веднъж – за около 30 минути. Намазва се с разбито яйце и се пече 30 минути на 180C.

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)