ЕВН да плати 1 млн. лв. глоба, реши съдът

ЕВН да плати 1 млн. лв. глоба, реши съдът

12 октомври 2014

Пловдивският районен съд потвърди преди дни наказателното постановление, наложено на ЕВН от ДКЕВР, с което австрийската фирма се глобява с рекордната сума от 1 млн. лв., предаде кореспондентът на БГНЕС в града под тепетата.

Санкцията е в максималния, предвиден в Закона за енергетиката, размер, а след решението на Районен съд Пловдив, подлежи на обжалване в Административен съд- Пловдив.

Глобата се налага от ДКЕВР на ЕВН заради прихващането, което в началото на годината дружеството направи за изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК. По същия начин тогава постъпиха и ЧЕЗ и Енерго-про, а бившият министър Драгомир Стойнев заплаши, че това може да доведе дори до отнемане на лицензите.

Уреждането на компенсациите е делегирано на ДКЕВР, а самоволното прихващане от страна на ЕВН се оказва изземване на правомощия на регулатора, отсъдиха магистратите. На 22 януари т.г. „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД прихваща 24 993 299.29 лв. от общия си дълг за доставка на ел. енергия към НЕК, който е на обща стойност 49 095 589.29 лв. Приспаднатата сума е за компенсациите, които НЕК дължи на дружеството заради вменения на електроразпределителните дружества ангажимент да изкупуват произведения от възобновяеми енергийни източници ток, чиято цена е доста по-висока. В хода на делото от страна на ЕВН бе изтъкнато, че в Закона за енергетиката липсва изрична забрана за прихващане, но в мотивите си съдиите изрично подчертават, че правомощията в тази насока са делегирани единствено на ДКЕВР.

снимка: clubz.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)