Евгения Атанасова представи книга за световноизвестния творец Кристо

07 юли 2018

Преди дни в столичното филмотечно кино „Одеон“ бе представена първата книга на журналистката Евгения Атанасова-Тенева „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“. Цветното луксозно издание от близо 400 с. побира цялата история за създаването на арт инсталацията“Плаващите кейове на езерото Изео в Италия от 2016 г“ – от зараждането на идеята и надрасканите набързо скици върху салфетка до сложните инженерни решения и самата реализация.

Подробно се разказва за избраната и изобретена котвена система, изграждането на понтоните от 220 000 полиетиленови кубчета, които образуват пътека 3 км, застлана с плат в цвят златиста далия. Място в книгата намират също и кратка биография на световноизвестния художник и скулптор Кристо, както и информация за построяването на последния му пространствен художествен проект Мастаба (2018) в езерото в Хайд Парк, Лондон. Премиерата завърши с прожекция на филма на Евгения Атанасова „Мост към Кристо “. Част от екипа също бяха в публиката – операторът Недялко Данев и тонрежисьорът Иво Спасов.

Евгения Атанасова

Сред публиката от близо 200 души присъстваха проф. Калин Янакиев, художникът и куратор Лъчезар Бояджиев, актрисата Снежина Петрова, художниците Иван Стратиев и Сандра Блажева, певицата Роси Рос, журналистите Петя Тетевенска, Йоана Левиева-Сойър, Даниел Ненчев, продуцентът Красимир Иванов и др. От семейство Явашеви събитието уважиха Елка и Цвета Явашеви – съпругата и дъщерята на Стефан Явашев – по-малкият брат на Кристо. Присъства и Христина (Ина) Димитрова – водолаз и основен мениджър на последните два проекта на Кристо.

Евгения Атанасова сподели, че е получила поздравления за книгата си и от самия Христо Явашев-Кристо, след като му подарява екземпляр при срещата им на откриването на Мастаба в Лондон.

Евгения Атанасова

„Кейовете на Кристо ни карат да мечтаем“, пише местният вестник на градчето Монте Изола след откриването на арт инсталацията, а езерото остава завинаги променено заради този спомен. „Аз съм много физическа личност. Обичам слънцето, водата, ходенето, вятъра“, припомняме думите на Кристо в свое интервю. Евгения Атанасова допълва: „Казва го с такъв плам, че никой не се съмнява в неговата искреност. Тези думи звучат разбираемо за всеки и декларират смело – моето изкуство е начинът, по който живея, то е моят живот. “

От сряда, 4 ли 2018, ще бъде подредена изложба на открито на оградата на Националната художествена академия с фотографии от местността на езерото Изео и представящи оригиналността на Плаващите кейове. Част от уникалните снимки от процеса на строежа на кейовете могат да се видят и в луксозното издание „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“. Снимките и обработката са дело на фотографа Калин Иванов. Изложбата може да бъде посетена до края на месеца.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)