Д-р Елиза Георгиева: Геройство е да си лекар в наши дни

19 октомври 2014

– Бихте ли се представили?
– Казвам се Елиза Георгиева лекар-специалист по Образна диагностика съм и управляващ съдружник на „МБАЛ Свети Панталеймон-Плевен”. Учредител и управител съм също на Фондация „Св. Иван Рилски”. Родена съм във Видин, а медицинското си образование завърших във ВМИ Плевен, специалността в МУ София. Имам и диплома по Здравен мениджмънт, а в момента ръководя екип от високо квалифицирани специалисти и медици, за които са осигурени над 200 работни места в град Плевен. Нескромно е да говоря за наградите, които имам, затова ще ги пропусна. Омъжена съм и имам син на 24 години.

319892_10150644218845843_1361544830_n

– Какво е да си български лекар в наши дни?
– Колкото и нескромно да звучи, за мен е геройство да си лекар в наши дни в България. Въпреки трудностите, свързани с неуредената и нереформирана здравна система и независимо от пречките от страна на Здравната каса, българският лекар се усъвършенства и помага на пациентите. За съжаление, обаче съществува сериозен негативизъм в публичното и медийно пространство, както и недоверие, арогантност и даже агресивност, понякога, от страна на пациенти към лекари. Лекарският труд не се оценява подобаващо. И не на последно място бих искала да засегна и така актуалния и тревожен момент с недофинансирането на здравеопазването. Здравето е „скъпо” удоволствие, а според мен то е част от националната сигурност на държавата.

– Кое изречение си спомняте от Хипократовата клетва?
– „Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна“.

DSC_0036

– Как протича един Ваш ден?
– Много натоварено, разбира се! Като мениджър на болница имам редица отговорности спрямо пациентите, които лекуваме и хората, на които осигуряваме работа. В същото време самата аз като лекар-мамолог се грижа за своите пациенти. Изключително активно работим и с Фондация „Св. Иван Рилски”, чийто учредител и управител съм. Деловите си ангажименти съчетавам с тези на съпруга и майка, както много други жени. Така че, всеки мой ден е комбинация от работа във всички тези насоки.

– Загрижени ли са нашите сънародници за здравето си?
– Моите наблюдения са, че има три категории хора по отношение грижата за здравето. Първата категория неглижират здравето си и търсят всякакви оправдания, с които продължават да поддържат нездравословния си начин на живот. Втората категория са прекалено „вторачени“ в собственото си здраве – разчитат на интелигентността си и се „лекуват“ в повечето случаи чрез интернет. И третата категория – това са отговорните хора към себе си и към здравето си, които се доверяват на лекаря си и правят нужното.

11

– Струва ми се, че, като цяло, българите не сме привърженици на профилактичните прегледи. Какво е Вашето мнение по този въпрос?
– Правилно наблюдение. За съжаление, българинът не намира много време за редовните си профилактични прегледи. А това много пъти може да ни изиграе лоша шега. Доказано е, че профилактичните мерки могат да доведат до много добри резултати. Открито навреме всяко заболяване е лечимо. Профилактичният преглед е медицинско изследване на здрави хора. То цели откриване на заболявания в ранен стадий, когато те все още не са предизвикали видими отклонения в състоянието на пациента.

– Как съумявате да се справите с напрежението на Вашата професия?
– По натура съм динамичен човек, представител на огнената зодия Овен и обичам да релаксирам активно с народни танци, както и сред домашните си любимци. Занимавам се и с градинарство, имам прекрасна градина, за която се грижа. Почитател съм още и на кулинарното изкуство, което практикувам с удоволствие и съм любител на пътешествията.

DSC_0339

– При всичките ви ангажименти, Вие успявате да намерите и време за самата себе си. Какви са тайните на Вашия външен вид?
– Намирането на време е въпрос на добра организация. А тайните, за които питате, ги знаят професионалистите, на които се доверявам винаги, когато е нужно. Разбира се, като всяка жена си имам и свои тайни. Но мисля, че ключът е вътре в нас – външният вид е отражение на това, което носим в себе си.

– Занимавате се и с благотворителна дейност. Бихте ли ни разказали за нея?
– С Фондация „Св. Иван Рилски” помагаме на хора в две посоки. Даряваме безплатни силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, като работим за превенция, диагностика и лечение на този вид рак и осигуряваме и психологична помощ за жените, претърпели операция. Втората посока е безплатната стоматологична помощ, като даряваме безплатни зъбни протези на възрастни и социално слаби хора. Не случайно, патрон на фондацията е именно Свети Иван Рилски – пазител на страната ни, изцелител на болката и човешкото страдание. Фондацията набира средства чрез традиционен Благотворителен бал, който се провежда всяка пролет и есен. На 22 октомври ще се състои Есенния бал, на който благотворително каузата ни ще подкрепят със свои изпълнения Силвия и Теди Кацарови, Нелина и Биляна Добрева. Водещи на събитието, също благотворително, ще бъдат Гери Дончева и Драго Драганов. Важно е да отбележа, че дейността на Фондация „Св. Иван Рилски” отчитаме с редовни пресконференции, като досега сме дарили 369 зъбни протези и са финансирани общо пет операции на жени с карцином на гърдата.

– Какво ще пожелаете на колегите си в днешния празничен ден?
– Да останат в България! Да се случи здравната реформа! Да получим полагащото ни се признание! Честит празник на всички!

интервю: Марио Трифонов
снимки: Личен архив

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)