Дългът на България нарасна с 8,4 млрд. лв за година

Дългът на България нарасна с 8,4 млрд. лв за година

19 ноември 2014

С внушителната сума от 8,4 милиарда лева ще набъбне дългът на България само за една година. В тази цифра влиза и предстоящото изтегляне на заем в размер на 4,5 милиарда лева.

Общо задълженията на страната ни ще нараснат до 22,5 милиарда лева от малко над 14 милиарда през 2013 г., показват изчисленията на финансовите институции, предаде репортер на БГНЕС.

От началото на кризата дълговете на България са нараснали с почти 13 милиарда лева. През 2008 г. вътрешните и външните задължения са възлизали на приблизително 9,5 милиарда лева.

Увеличаването на дълговете не е равномерно, защото през първите години на кризата, която започва в края на 2008 г. началото на 2009 г. България не се нуждае от допълнително финансиране, но тогава във фискалния резерв има натрупани солидни суми – над 8 милиарда лева, които не идват от заеми, както е попълнен резерва през последната година. Даже и след постепенното излизане от кризата през 2013 г. българската икономика продължаваше да стагнира и да отбелязва вял икономически ръст, което не позволи на държавата да натрупа свежи резерви и да не прибягва до външно финансиране.

снимка: an-gdesign.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)