Дългоочакваното съживяване на имотния пазар е факт

13 юли 2014

Съвсем закономерно и в „отговор“ на сътресенията около КТБ, българите започват да се връща към любимата си и сигурна инвестиция – недвижимия имоти. Високите лихвени нива на депозитите преориентираха парите в банките и така практически се „пресуши“ икономиката от оборотни средста, а пазарът на недвижими имоти застана в точка на замръзване. Българинът, обаче, независимо от държавната гаранция върху депозитите, отрезвява инвестиционното си мислене и започна постепенно да се оглежда за изгодни оферти за имоти. А с такива пазара изобилства, поради ниското търсене и спада в цените. С 15% са скочили сделките при закупуване на жилища през юни в столицата и в по-големите градове, отчитат масово от агенциите за недвижими имоти. Вече сме свидетели и на първото увеличение на цените след световната криза.

index

По-голямата част от сделките с жилища през първото полугодие са се движили в диапазона 50-70 хиляди евро. Все по-често се купуват имоти и за 100 хиляди евро. Очевидно спестяванията над държавната гаранция от 100 000 евро, ще излязат на имотния пазар и това е отлична новина поне поради няколко причини:

– ще се внесе спокойствие сред вложителите, защото недвижимия имот е инвестиция, която всеки сам би могъл да контролира и избира;
– забелязва се увеличение в наемите, което все още не е на високите нива на лихвите по депозитите, но затова пък е сигурно и независимо от персоналните решения на някой банкер къде да вложи парите на гражданите;
– ще се съживи един бранш, който пострада най-много от световната икономическа криза;
– сектор строителство, който в крайна сметка е реален производствен  процес, а не преразпределение, ще вдигне глава. А е ясно на всички, че той генерира заетост и раздвижва редица сателитни производства на материали и елементи, които участват в процеса на изграждане – бетонови възли, производство на строителни материали, обзавеждане.

Клиентите търсят по-големи апартаменти, което е и сигурен признак, че пазарът се възражда. Основните предпочитания на купувачите в момента са ориентирани към жилища, които се намират на добри локации и места, където лесно биха могли да бъдат отдадени под наем. В това отношение прави впечатление, че има голям интерес към домове, които са разположени около двете линии на метрото.

Наблюдава се възраждане на интереса към закупуване на втори дом в така наречените ваканционни комплекси край морето и в планината, които после се отдават под наем – в момента за по 50 евро на ден. Все още търсенето е по-малко от предлагането, но очакванията на експертите в бранша са за изравняване на нивата търсене-предлагане до края на септември и дори обръщане на тенденцията в полза на търсенето до края на годината.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)