всички имейли на Yahoo ще са криптирани

До 2015 г. всички имейли на Yahoo ще са криптирани

11 август 2014

След разкритията на Едуард Сноудан, за това до колко специалните служби следят интернет  комуникацията между хората, много специалисти в областта започнаха да пледират за по-голяма сигурност и гаранции за неприкосновеност на личните съобщения.

От Google бяха първите, които се вслушаха в техния лозунг „Криптирайте всичко“. Преди няколко месеца те обявиха , че разработват приложение за Chrome, което ще позволи на хората да криптират имейлите  си. Сега към каузата се присъединява и Yahoo.  Алекс Стамос, директор информационна сигурност в компанията съобщи, че през следващата година всички потребители на имейл  услугата на Yahoo ще могат да защитят съобщенията си, като ги криптират при изпращане. Компанията ще използва кода на Google, като го модифицира, а това ще позволи съвместимост между двете услуги.

Какво означава това? Двама потребители ще могат да си разменят имейли, чието съдържание е така разбъркано, че ще бъде нечетимо  за никой друг, освен за изпращача и получателя. Трябва да отбележим, че подобна защита на съобщенията към момента е възможна с помощта на услуги като PGP (Pretty Good Privacy), но използването им е твърде сложно за масовите потребители.

текст: Елена Михайлова
снимка: Mashable Composite, Yahoo, Getty Creative

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)