До 2015 г. всички имейли на Yahoo ще са криптирани

Сподели:

След разкритията на Едуард Сноудан, за това до колко специалните служби следят интернет  комуникацията между хората, много специалисти в областта започнаха да пледират за по-голяма сигурност и гаранции за неприкосновеност на личните съобщения.

От Google бяха първите, които се вслушаха в техния лозунг „Криптирайте всичко“. Преди няколко месеца те обявиха , че разработват приложение за Chrome, което ще позволи на хората да криптират имейлите  си. Сега към каузата се присъединява и Yahoo.  Алекс Стамос, директор информационна сигурност в компанията съобщи, че през следващата година всички потребители на имейл  услугата на Yahoo ще могат да защитят съобщенията си, като ги криптират при изпращане. Компанията ще използва кода на Google, като го модифицира, а това ще позволи съвместимост между двете услуги.

Какво означава това? Двама потребители ще могат да си разменят имейли, чието съдържание е така разбъркано, че ще бъде нечетимо  за никой друг, освен за изпращача и получателя. Трябва да отбележим, че подобна защита на съобщенията към момента е възможна с помощта на услуги като PGP (Pretty Good Privacy), но използването им е твърде сложно за масовите потребители.

текст: Елена Михайлова
снимка: Mashable Composite, Yahoo, Getty Creative

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...