Днес отбелязваме Световния ден на учителя

Днес отбелязваме Световния ден на учителя

05 октомври 2014

На 5-ти октомври, у нас и в още над 100 страни по света, се отбелязва Денят на учителя.Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. По повод годишнина от приемането на препоръките ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5 октомври като Международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път. Много учителски организации в целия свят отбелязват празника с различни дейности, с които призовават за по-добри и справедливи условия на труд и за равен достъп до качествено образование, особено в най-бедните региони.

Ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки от нас е много важна. Могат да минат години за да разберем, че ние сме можещи и успяващи хора, заради наученото от нашите учители преди години. От работата на учителите зависи нашето бъдеще, единственото време, когато нашата работа е да учим е това, когато сме в училище. След това в университета и на работа ние продължаваме да учим и да се развиваме, но навиците ни затова как да учим се сформират в училище. И има ситуации, когато ние сме благодарни на нашите учители по български, затова че са ни научили да се изразяваме правилно, на учителите по английски, затова че са ни дали средството за комуникация, на учителите по математика, химия, физика и биология, които са ни научили да задаваме въпроси и да намираме отговори на поставените задачи. Зависи от нас самите колко сме научили от нашите учители, това е било наше право на избор и ние сме вземали от нашия учител толкова, колкото сме поискали.

Затова ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени. Но е факт, че развитието на обществото зависи от труда на преподавателите. Учителят, добрият учител, дава на своите ученици не само своите знания, но и любов и внимание.

Честит празник, скъпи учители!

снимка: ok.gov

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)