Днес е Световният ден на мъжа

05 ноември 2016

Не се изненадвайте, уважаеми дами! Днес е денят на вашите мъже! 99.9% от тях сигурно не знаят това, но това е факт. Идеята за въвеждането и утвърждаването на Световния ден на мъжа е на Михаил Горбачов – бивш президент на СССР, заемал длъжността до 1991 г. Приближени до него разказват, че съпругата му Раиса Горбачова била много силна и властна жена. Но всяка година на 8 март Михаил Горбачов трябвало да й прави подаръци и да поднася цветя на Раиса. Той започнал да се чувства неудобно, че е под чехъла на своята съпруга. Осъзнал, че много мъже са в неговото незавидно положение, тогава Михаил Горбачов решил да направи нещо, с което да повдигне самочувствието на силния пол. И определил един ден от годината да бъде посветен на мъжете. Идеята му веднага била одобрена от европейските и международни институции. И как иначе. Нали и в тях в онези години са работели предимно мъже.

Мъжете на земята са с 57 милиона повече от жените по данни на световната статистика от 2010 година. Има обаче държави като Русия, например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените. Като цяло обаче в света се раждат повече мъже, а в състояние на световна война, те рязко намаляват.

Само до преди по-малко от 100 години, жените по света не са имали право да гласуват, като в някои държави още е така, да се образоват, да заемат обществени длъжности. А това със сигурност е утвърждавало лидерската позиция на мъжете в света. Дори и сега, когато все пак има жени, които са начело на държавите, техният брой е незначителен спрямо този на мъжете водачи. И това се отнася не само за държавите, но и парламентите, за бизнес компаниите, за кметските позиции в населените места и т.н.

Ако потърсите информация кой управлява света, ще се появят множество разработки за конспиративни общества, в които участват президенти мъже, милиардери мъже, банкери мъже, учени мъже и въобще единствено и само мъже. В повечето от „тайните правителства“ участието на жени дори е забранено. При Нобеловите награди е същото. От около над 800 раздадени такива досега, едва трийсетина жени са отличени с този приз. В повечето случаи те са взели Нобела за мир и за литература, като сред изключенията е френският химик и физик Мария Кюри, която е получавала два пъти отличието. В граматиката дори се е наложило използването на мъжки род (т. нар. маскулинизация – бел. ред.) при заемане на длъжности – в професиите, в политиката, дори когато зад поста стои жена.

Любопитно е, че освен Световен има и Международен ден на мъжете, който се отбелязва всяка година от 1999 насам на 19 ноември единствено в Тринидад и Тобаго, САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта и ЮАР.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)