Днес е Световен ден на потребителя

15 март 2015

Честването на този ден е сравнително от скоро. Първото му отбелязване е на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите.

Отбелязването му в България започва след 1991 г. 

Датата за отбелязване точно днес не е случайна. На 15 март 1963 г. се състои  речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва „четирите основни права на потребителя“:
правото на безопасност;
правото на информация;
правото на избор;
правото да бъдеш чут.

Вече са добавени и още още четири потребителски права: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда.
Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Тази година във връзка с 15 март Комисията за защита на потребителите /КЗП/ организира и участва в няколко различни по вид мероприятия, които ще се проведат под европейското мото „Запознайте се с правата си! Възползвайте се от правата си!”.
Нека наистина се замислим познаваме ли своите права и как можем да ги отстояваме.
Ето една от темите, по които ще поговорим днес.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)