Днес е професионалният празник на българските миньори

Сподели:

На 18 август миньорите в България отбелязват професионалния си празник. Това е денят на Успението на св. Йоан Рилски, който е възприет като техен закрилник. Началото е поставено през 1903 г. по предложение на пернишките въглекопачи от цар Фердинанд, който издава специален указ. През 1994 г. празникът е възстановен с решение на Министерски съвет, след като за определен период от време не е бил отбелязван официално.

Съществува предание, което разказва, че св. Йоан Рилски е избран за закрилник заради видение, което получили група миньори от Перник. Легендата разказва, че на един въглекопач му се присънил светията, който му показал къде да копае, за да намери голямо находище на въглища. На следващия ден той започнал да работи със своите колеги на указаното място, но входът на мината се срутил. Тогава отново се явил образът на чудотвореца, който със свещ в ръка осветявал път навън по таен проход.

Отбелязването на Деня на миньора е израз на уважение и преклонение пред тежкия труд на българските миньори, благодарение на който се осигуряват ценни суровини. Празнуват още минните специалисти и други свързани с минното дело професии.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...