Димитър Кунчев: Кривия Васил е каръшко име и затова на циганите не им върви

Димитър Кунчев: Кривия Васил е каръшко име и затова на циганите не им върви

13 януари 2015

Димитър Кунчев е моторът на ВИП-оркестър „Каручка“, който е един от най-любимите на мнозина от нашите елитни и светски личности.м В навечерието на ромската Нова година го потърсихме, за да научим нещо повече за празника от него.

– Кой е Банго Васил и какво разказват легендите за него?
– Било много отдавна, когато ромите били катунари и пътували надлъж и шир. През една мразовита зима, те минавали през планината, търсейки по-топло място, когато се извила страшна и мразовита буря. По-старите цигани решили, че са загубени, но блеснала светкавица и се появил един едър, силен и усмихнат човек с голям волски впряг. Той повел катуна и извел ромите от пранианта. Този човек се казвал Васил. Денят бил 14 януари и от тогава циганите нарекли този ден Василица. Банго Васил (Кривия Васил) е каръшко име и затова на циганите не им върви до ден-днешен.

– Ромската общност отбелязва този празник особено тържествено. Какви са традициите в това отношение?
– Тържествена софра, много музика и танци. Това е единствената нощ, в която заключваме домовете си и не посрещаме гости, за да не избяга късмета.

10928568_326619647537191_2084566605_n

– Самият Вие как ще празнувате?
– Аз ще бъда в ресторанта, на работа, като същевременно ще празнувам и с приятели и роднини до зори!

– Какво ще ни разкажете за оркестър „Каручка“, на който вие сте начело?
– Той съществува от 12 години, в началото започнахме да свирим акустично, което е доста трудоемко, но от около 8 години свирим с апаратура. Оркестърът е съставен от седем човека, свирим предимно на политици, олигарси, спортисти и артисти. Свирили сме на юбилея на Бойко Борисов, на Ахмед Доган, на Лютфи Местан, на Сергей Станишев, на Николай Вълканов и много други. Наши фенове са двамата Ивановци – Агент Тенев и Иван Гарелов, на чийто имен ден задължително свирим. Оркестърът се развива постоянно и продължава да върви нагоре.

10918839_326619030870586_1281667962_o

– Кое е участието Ви, което остава незабравимо за Вас?
– Най-доброто за миналата година и изобщо за Оркестър Каручка е фамозният рожден ден – юбилей на г-н Барбуков във Виена. Това беше наистина нещо незабравимо. Ние репетирахме два месеца за него.

– В популярната песен „Джелем, джелем“ се пее „срещал съм и щастливи цигани“. Такива ли са ромите, всъщност?
– Абсолютно честно – няма как да са щастливи! Мога да кажа, че циганите бяха по-щастливи по времето на комунизма, когато всички имаха работа. Ромите са затворено общество от векове наред и затова трябва да се намери специална формула, за да могат те да се интегрират в обществото и да не са трън в очите на другите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)