Джери Кесцлер за LIFE BALL 2014, Виена

Сподели:

„Да се бориш срещу СПИН и да празнуваш ЖИВОТА!“- това е мотото на традиционния и световноизвестен виенски LIFE BALL през тази година. Life Ball е едно събитие, което търси баланса между смъртта и живота, между насладите и отчаянията, между надеждата и помощта. Известни артисти и активисти, организатори, звезди от цял свят, значими компании, включително редица институции всяка година пристигат във Виена и се присъединяват към каузата. Така показват решимостта си да се борят със СПИН. Вече повече от 22 години Life Ball празнува разнообразието на живота, в най-цветните си страни и най-страстната си жар. Фестивал на културата, толеранса, взаимното уважение. А гостите му всяка година са бляскави звезди – Шарън Стоун, Анна Нетребко, Бил Клинтън, Елтън Джон и много други. Толерансът е ключа към по-хубав свят – това е мисията на Life Ball. Целият екип и всички съмишленици и фенове на това събитие изповядват хармоничното съжителство към сексуалните отношения, възрастови и полови различия, религии и цвят на кожата. Знакът  „Червената панделка“ е символ на толерантност, солидарност, сплотеност и разнообразие. Зад всичко това стои един човек – Джери Кесцлер. Ето и последното му, „затворено” интервю, дадено преди дни, специално и само за гостите на Life Ball.

IMGP0719

– При тазгодишния Life Ball похотта, желанието, страстта са фокус и централен елемент, въздигнати са във вдъхновение и двигателна сила за живота ни. С какво асоциирате похотта?
– Първично и обикновено е повечето хора да асоциират похотта с еротична енергия. Но страстта, похотта е много повече от една обикновена жажда за секс или желание. Тя е първичния тласък стимул, който ни кара да запълним нашия потенциал, както в професионален, така и в личен план. Похотта е удоволствие. Креативна енергия. Страст. Ние хората на тази планета сме най-похотливи същества, но също така сме и най-смислените и рационални същества. В Life Ball ние искахме да акцентираме на тези два полюса на човешкото съществуване: ирационалните желания и рационалните мисли! И ще се опитаме да ги сместим в живота ни по един позитивен начин. Бих искал да се замислим, да се разчупим, да не сме нито стриктни рационалисти, нито да се отдаваме прекалено на желанията, да успяваме да ги комбинираме и двете. Затова ние избрахме тази картина на Нieronymus Bosch ”Градината на земните изкушения” като източник на новото ни вдъхновение за бала тази година. Не заради стила или старинността на картината, а заради нейното послание. Картината изобразява общество на всички видове различни създания, живеещи в хармония и взаимно приемане на различията. Това е посланието на Life Ball – хората могат да живеят в хармония, мир и толерантност, само, когато опознаят вътрешните си демони и успяват да се справят с тях. Похотта в този смисъл също може да бъде и отрова. Понякога ненаситността се превръща в отрова.

IMGP1559

– Постоянно се поставя въпроса какво става с хората, които са болни от СПИН и защо обществото ги отхвърля?
– За съжаление хората, болни от СПИН са третирани като заплаха за нас, защото всъщност не сме толкова толерантно общество. Защото те ни показват и ни напомнят, че похотта може да има фатални последици. Не случайно талблоидите през 1980 година писаха навсякъде че СПИН е похотлива чума, болест на страстта. В крайна сметка никой не иска да му бъде напомняно, че похотта може да има фатални последствия, ако се оставиш да те владее. За пациенти, болни от СПИН или серопозитивни, похотливото желание вече не е удоволствие, защото страстта за живот е отнела самият им живот и те отиват към смъртта. И може би днес, те умират много повече от изолация, срам, самота, и отхвърлянето от обществото, отколкото от физическите ефекти, които тази болест нанася на тялото.

IMGP1247

– Вие и вашият екип винаги сте се борили срещу СПИН – вече повече от 20 години. Какъв е момента на земната наслада на Life Ball?
– Самият бал е израз на живота и удоволствието да се живее, удоволствието да празнуваш, удоволствието на сексуалноста и на себеизразяването. Това са основите. Разбира се фокуса се е променил с годините. Днес ние не искаме да провокираме повече от необходимото, но искаме да вдъхновим хората да мислят за тези проблеми и искаме да сме в крачка с последните медицински новости. Когато се обърна назад в годините дори самият аз съм учуден какво и колко много сме постигнали в нашето желание да подпомогнем борбата срещу СПИН. Днес Life Ball е най-важното благотворително събитие в бората срещу СПИН в цял свят и най-важната работеща платформа за изява на благотворителни организации в тази област. Ако искаме да асоциираме Life Ball с картините, за които говорехме, то може да кажем, че в началото бе едно малко цветно растение, а сега се е превърнало в дърво, със солиден ствол, чиито клони се простират до небето. Аз никога няма да забравя този момент, преди 20 години, когато едни от най-близките ми хора се разболяха от тази болест. Това бяха много силните и позитивни хора, които бяха откъснати от живота. Повечето от тях се предадоха и изолираха. Ето – затова правя бала, затова искам да направим Земята едно по-добро място за живот! Моята страст и похот днес е задоволена! От това, че съм отдаден на работата си, че екипът ми постига идеите и мисията ми и никой от нас НИКОГА НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ЖИВОТА!

снимки: Life Ball / © Harald Klemm и In Life

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...