Джаджа за смартфон прави HIV тест за 15 минути

24 февруари 2015

Изследователи от Университета в Колумбия са създали джаджа, която може да превърне всеки смартфон – Android или iOS – в медицински тестер за HIV и сифилис, съобщава idg.bg. Още по-добрите новини са, че с помощта на това устройство резултатите стават готови само за 15 минути, а за теста е необходима само малка капка кръв. Джаджата не се нуждае от допълнително захранване или батерии, за да работи.

Според научния труд, който е публикуван в Science Translational Medicine, устройството използва антитела и промяна в цвета, за да засече HIV инфекцията (методът се нарича enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)) и антитела за детекция на бледа трепонема – причинител на сифилис. В момента дори големите лаборатории не предлагат тези тестове в единичен формат. Друго предимство на новото устройство е цената. Машините, които се ползват за откриване на HIV например, струват около 18 000 долара, докато изобретението на учените от колумбийския университет има цена на производство от 34$.

За да се изследвате, трябва да убодете пръста си и да капнете кръвта в пластмасов колектор. След това пускате съпътстващото мобилно приложение и натискате физически бутон върху устройството, за да освободите нужните за теста химикали. Джаджата използва процесора на смартфона или таблета, за да си осигури необходимата за теста изчислителна мощ и се включва директно през стереожака за слушалките.

На чело на екипа е Самюел Сия – професор по биомедицинско инженерство в Columbia Engineering. Сия и екипът му разработват мобилен тестер за HIV и сифилис от много време насам, а първата версия на подобно устройство е mChip – детектор с размер на кредитна карта, който струва само 1$. За разлика от смартфон джаджата обаче, mChip се нужда от специален хардуер, който се купува допълнително и струва около 100$.

Новото устройство е преминало пилотни тестове в Руанда, където 96 пациенти от клиники за превенция на предаване на заболявания от майка на дете са използвали този метод на диагностика. За съжаление, някои от здравите пациенти са били диагностицирани погрешно като болни, но изследователите вярват, че могат лесно да подобрят точността на устройството преди по-големи и мащабни клинични тестове.

снимка: ejempla.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)