Десислава Барбукова спечели Европейската Инвестиционна Банка с талант и младост

03 декември 2014

Изложбата на Десислава Барбукова има правото поне поради две причини да се нарича ПЪРВА: Защото е първата изложба на българка в сърцето на европейските банкови институции – Европейската Банка за Инвестиции в Люксембург и второ – защото е първата самостоятелна изложба на младата художничка.

IMGP7947
Представянето започна с посланието на изкуствоведа и куратор на Софийска филхармония и Зала България Цена Бояджиева, внучка на знаменития Златю Бояджиев:
„Изкуството може да създава илюзии,
да разказва, да изкушава, да променя атмосферата,
усещането за колорит и светлина,
да влезе в най-тъмната пещера на душата –
– отчаянието, да го прогони и спаси разума,
да предизвика възторг, гняв, усмивка, любов, въздишка.
Може да разплаква и приласкава,
да бъде красота само по себе си”.
То се ражда от това, което оставя човека безмълвен.

10728507_733479550053569_1687754683_nВ тази изложба почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможността и удоволствието да се запознаят с творчеството на младата и талантлива авторка Дейзи Барбукова. В картините си тя представя света такъв, какъвто го виждат нейните очи. От творбите й лъха една узряла философия, която приятно ни учудва.

6

Платната й сякаш са отрязъци от живота, изпълнени с много темперамент и вдъхновение. Картините й въздействат директно и не те оставят безразличен. В тях се усеща самочувствието на младия човек и категоричният изказ на новото поколение.

IMGP7837

Десислава Барбукова е родена на 8 юли 1996 година в град София. Още като ученичка в Национален учебен комплекс по Култура „Д-р Мария Монтесори”, по-известен като Италиански лицей Горна баня, проявява склонност към рисуване и участва в кръжоците по изобразително изкуство и иконопис. През 2008 година се премества да живее във Виена, Австрия и продължава образованието си в престижното Vienna Internationale School, колеж към Мисията на ООН в австралийската столица. Там Десислава Барбукова е забелязана от учителя й по Изкуство Dr D.Pigrum, който акцентира върху нея, работят съвместно по усвояването на различни техники, а през 2013 година, тя се обучава за кратко в University of the Arts London. Картините на Десислава са водещи при всички организирани до сега училищни изложби и експозиции, а нейните арт-бук в годините се съхраняват в училищната база данни на департамента по Изкуство към колежа като образец.

5

Дейзи, както тя обича да я наричат, излага картини в престижни експозиции във Виена, а част от работите й вече са притежание на частни колекции.

Нека и пожелаем успех и на добър час, Дейзи!

IMGP7844

И тези благопожелания подействаха!

Много българи, работещи в престижната банка и в Люксембург, дойдоха на вернисажа и поздравиха Десислава за смелостта и добрите картини.

IMGP8103

Десислава дръзва да изложи картини, едва 18 годишна през 2000-та аудитория на банката – една от най-големите евроструктури. Респектираща със своите позиции и управление на евросредствата, тази банка с всеки изминал ден се развива все повече и повече и влага много пари в изкуство. Нейно притежание са картини на редица световноизвестни художници от миналото и съвремието.

IMGP7888

IMGP7900

Изложбата ще продължи до 12 декември. Няколко от картините на Десислава Барбукова са в престижни частни колекции, а за останалите тя получи овации и бяха резервирани от присъстващите гости.

IMGP8182

Успех, Десислава Барбукова!

текст: В. Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)