Депозитите от КТБ се влагат в имоти

Депозитите от КТБ се влагат в имоти

20 ноември 2014

Сред поставянето на КТБ в процедурата по несъстоятелност, започва изплащането на гарантираните депозити на граждани. Гаранционният фонд стартира тази дългоочаквана процедура от 6 декемви 2014г.

Депозитите от КТБ се влагат в имоти

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) информира вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от Българската народна банка (БНБ) лиценз за извършване на банкова дейност на КТБ.

От 4 декември 2014 година всички физически и юридически лица с депозити в КТБ ще получат сумата от 196 000 лева, независимо дали това са лихви или главници и независимо колко броя сметки или депозити имат във фалиралата банка.

index (4)

Това е най-после една добра новина за пазара у нас и най-вече за пазара на недвижими имоти. Статистиката отчита интерес на вложителите към покупка на имоти в София – безспорно най-добрата инвестиция. Очаква се част от сумите да се насочат и към депозити в други банки, но основно ще се влеят в имотния пазар.

Българските вложители вече нямат доверие в банковата система, а вложения в ценни книжа, в банкови операции, в злато и диаманти са нетипични за поведението на вложителите. Ето защо вложението на спестявания в  имот си остава т.нар. „класика в жанра“.

index (2)

Това е една дългоочаквана добра новина за строително-инвестиционният сектор, който в последните години е в незавидно състояние, поради високите лихвени проценти на банките и по депозити и по предоставени кредити за сектора.

Очаква се сериозно оживление на пазара на недвижими имоти. Цените на апартаментите започнаха преди месеци своето покачване в параметри 8-10% и до края на годината се очаква стабилизация и нов ръст.

 Текст: В. Симеонова
снимки:  aspectiplus.bg

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)