Денят на Победата в песни

09 май 2020

„День победы“
Най-популярната  съветска военно-патриотична песен е „День победы“ на композитора Давид Тухманов, с текст на Владимир Харитонов. Свързана с Втората световна война, тази песен е създадена през 1975 г. и е незаменимия символ на празненствата в чест на 9 май  – Ден на победата във Великата отечествена война, не само в Русия, но и страните от ОНД.
През март 1975 г. поетът Владимир Харитонов се обръща към Давид Тухманов  с предложение за създаването на песен, посветена на Великата отечествена война. В този момент страната се подготвя за честване на 30-та годишнина от победата, а Съюзът на съветските композитори е обявявил конкурс за най-добра песен за войната. Само няколко дни преди края на конкурса Харитонов дава стихотворението на своя сътрудник. Тухманов много бързо създава музиката и песента успява да се класира за последното прослушване на конкурса. Съпругата на Тухманов, певицата Татяна Сашко изпълнява за първи път „День победы“.
Песента не успява да спечели журито. Едва през ноември 1975 г. на концерт, посветен на Деня на милицията Лев Лещенко изпълнява на живо „День победы“ и успява да плени публиката завинаги. От този момент песента се превръща в истински химн на победата, а цялата страна започва да я пее.

„День победы“ отдавна съществува и под формата на марш, който се изпълнява от оркестри от много страни.День Победы, как он был от нас далёк,
Как в костре потухшем таял уголек.
Были версты, обгорелые, в пыли, —
Этот день мы приближали как могли.

„Катюша“
Музиката на известната руска песен е на М. И. Блантер, а текстът на Михаил Исаковский. За първи път композицията е изпълнена на 27 ноември 1938 от Валентина Батищева в Колонната зала на Дома на Съюзите с акомпанимент на оркестъра на Виктор Кнушевицки.
Песента е посветена на преживяванията на младо момиче, разделено от любимия – войник-граничар. Изключителна популярност песента получава в дните на Великата отечествена война. Тя се превръща не само в събитие в музикалния живот, но също така и в истински социален феномен. Милиони хора възприемат като реално момиче героинята, която обича своя боец и чака от него отговор. Факт е, че стотици писма са изпращани до лирическата героиня.
Войниците, подражавайки на „Катюша“, са изпълнявали песента, а искрените думи са посвещавали на своите любими момичета, на надеждите и мечтите си.
Съществува мит, че именно на тази песен, съветски войници по време на Втората световна война, са кръстили бойните машини от ракетно артилерийски серията „БМ“ – „Катюша“.

https://www.youtube.com/watch?v=byO7VF8S1cQ

„Темная ночь“
„Тъмна нощ“ е лирична песен, написана от композитора Никита Богословски и поета Владимир Агатов през 1943 г. за филма „Двама войници.“ Режисьорът Леонид Луков се обръща към Никита Богословски да напише мелодия за епизода с писмото. Още същия ден Марк Бернес записва саундтрака на песента, а на следващия ден епизодът е заснет. Героят във филма Аркадий Джубин, пресъздаден от Марк Бернес пее тази песен в землянката в дъжда.
Интерпретацията на Бернес се отличава с неподправена искреност и душевност, и се счита за класика.

„Журавли“
За песента „Жерави (Журавли)” може да се каже, че е японско-дагестанско-руска. Всъщност „японски” в нея е поводът да се появи реминисценцията „жерави – джигити”, която е подтикнала дагестанския поет Расул Гамзатов да напише на родния си аварски език стихотворението „Жерави”. Бил в Япония през 1965 г., разчувствал се от идеята за книжните жерави и направил асоциация с дагестанските джигити. Стихотворението е вдъхновено също и от съдбата на седемте братя Газданови и техния паметник в Северна Осетия АССР. Когато родителите били известени за смъртта и на третия син, сърцето на майката не издържало и тя починала. Когато в селото дошло известието за гибелта и на последния седми син, пощальонът отказал да отнесе новината в къщата на Газданови, тогава старейшините на селото се събрали заедно и отишли в къщата с известието. Бащата седял на прага с единствената си внучка – Мила – на ръце, виждайки старейшините, той осъзнал случилото се и паднал мъртъв. В селото и издигнат паметник на седемте братя Газданови – скърбяща майка и седем отлитащи жерава.
През 1969 г. в „Нов мир (Нов свят)” стихотворението било отпечатано в превод на Наум Гребнев. То започвало с думите: “Мне кажется порою, что джигиты, с кровавых не пришедшие полей…” („Понякога ми се струва, че незавърналите се от кървавите полета джигити…”).

Стихотворението направило впечатление на известния певец Марк Бернес и той се обърнал към известния композитор Ян Френкел да напише по него песен, като помолил Гамзатов да замени думата „джигити”. „Песента трябва да бъде близка на всички, нали с фашистите се сражаваше целият съветски народ”, обосновал се певецът. Расул Гамзатов уважил желанието на Бернес и вместо „джигити”, написали „солдати (войници)”.
Работата по написването на музиката дълго време не потръгвала, докато на Френкел не хрумнала идеята песента да започва с встъпителна вокализа. За Марк Бернес това било „лебедовата му песен”. Той я записал тежко болен и скоро починал.
Клипът с песента, вървящ на фона на кадри от класическия съветски филм „Летят жерави” на режисьора Михаил Калатозов с Алексей Баталов и Татяна Самойлова е една голяма находка.

 „Синий платочек“
Известен съветски валс. Автор на мелодията е полския музикант Иержи Петерсбурский. Авторите на стихотворението са няколко, единият от които от Куба (Яков) Галитский. Непретенциозната лирична песен много бързо се превръща в хит.
Заедно с военните песни, предвоенната поезия също намира своето място. Тя става източник на спомени за спокойния и мирен живот, така скъп на всеки един войник.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)