Деконструирана, фюжън, Трети март Шопска салата! - S2EP4 from In Life on Vimeo.

Деконструирана, фюжън, Трети март Шопска салата!

03 март 2017

Честит Национален празник, българи! 
Където и да се намирате по света – днес е нашия празник и затова тържествувайте с гордост и патриотизъм!
Единодушно е мнението за това „кое е най-българското ястие?“. То вече, слава богу, влезе в европейския списък на националните ни символи, за да не се налага непрекъснато да обясняваме на този-онзи плагиат коя е родината на тази салата! Досетихте се, нали? Шопска салата!

906258cb-9ef4-4914-8f3e-f1aa36cc695c

Днес, обаче, ще ви приготвя една абсолютно различна, тотално деконструирана и много модерна шопска салата. Ще се убедите сами – гледайте и се забавлявайте!

Продуктите са повече от ясни:
2-3 домата;
краставица;
лук, бяло сирене, магданоз;
сол и зехтин

Ето, че изходните продукти са съвсем същите като във всяка една класическа шопска салата. Но всички прилики с оригинала спират до тук! И така – проследете внимателно епизода на любимото ми кулинарно шоу KEPASA и ще видите пълните подробности. В синтезиран вид нещата се случват така: на диспенсър правите сок от краставица, после добавяте и лука – също на сок. Полученият микс овкусявате със сол. Добавяте разтворен желатин, разбърквате добре и поставяте във фризера.
Ей това й харесвам на тази рецепта – много е различна! Спокойно може да кажете на гостите си, които сте  поканили за националния празник: Отивам до фризера да донеса салатата!

ba7f908d-e364-4804-b44c-4c94b7070ad6

Продължаваме – доматите правим на граните по същия начин, само, че овкусяваме обилно със сол и зехтин. И нещо много важно: Ракията! За къде сме тръгнали с шопска салата без ракия? Доливаме около 50 г.ракия в доматения сос. Поставяме във фризера. Бялото сирене настъргваме върху пергаментов или готварски лист хартия и запичаме, за да направим хрупкава кошница.

И после декорираме – хрупкавата кошница, към нея подреждаме топчета от краставицата, оформени с лъжица или специална малка кухненска формичка за топки. После поставяме от заскрежените домати, магданоз и…това е!
Деконструирана! Фюжън! Трети март! Шопска салата!

автор: Мариела Нордел;
оператори: Кунчо Поляшки и Симеон Симеонов;
постпродукция: Симеон Симеонов

продуцент: IN LIFE TV

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)