Дворецът на Княжеска фамилия Лихтенщайн във Виена

Дворецът на Княжеска фамилия Лихтенщайн във Виена

22 октомври 2014

От 300 години фамилия Лихтенщайн и нейните дворци са дълбоко вплетени в австрийската история. Княжество Лихтенщайн и неговите монарси са свързани с европейската история много силно, но връзките със Виена са наистина специални.

Дворецът на Княжеска фамилия Лихтенщайн във Виена

Ето и малко история за Негово Височество Принц Ханс-Адам II, който в момента управлява кралството:
Той е роден на 14-ти февруари 1945 г. и е най-големият син на принц Франц Йозеф II фон Унд Зу Лихтенщайн и принцеса Джина. Името Ханс-Адам представлява връзка между миналото и настоящето, защото носи името на Принц Йохан (Hans) Adam I – той управлявал от 1699 до 1712 и е основател на Княжество Лихтенщайн, чрез покупките си на имението Шоленберг (1699) и графство Вадуц (1712).

Mother and father of Crown Prince Alois,

Принц Ханс-Адам II израства с тримата си братя и сестра в замъка Вадуц, дома на родителите си, но се образова във Виена, както баща му и предците му. През есента на 1965 Принц Ханс-Адам II се впуска в икономическото и правно образование в Университета в Санкт Гален, който завършва през 1969 г. На 30 юли 1967 той се жени за Контеса Мари Кински фон Унд Учинитц Тетау. Двойката има четири деца: престолонаследника Принц Алоис, Принц Максимилиан, Принц Константин и Принцеса Татяна.

IMGP4857

През 1970 г. принц Франц Йозеф II поверява на сина си реорганизацията, управлението и администрирането на всички активи, принадлежащи към Княжески дом.

Franz_Xaver_Schleich_Stadtpalais_Liechtenstein_1903

На 13-ти ноември 1989 г., след смъртта на баща му, Принц Ханс-Адам II поема управлението на Княжеството и външната политика на Лихтенщайн. Под негово ръководство Лихтенщайн успешно се присъединиха към ООН през 1990 г.

IMGP4867

След различни неуспешни опити през 19-ти и 20-ти век, да се завземе Семейния пакт на Лихтенщайн от 1606 г.,
по предложение на Княз Ханс-Адам II, през 1993 година е приет нов Устав на Княжеския дом. Той има за цел да проведе модерно управление и адекватност във външната и вътрешна политика на монархията с новото трето хилядолетие.

IMGP4866

Така и до днес, княз Ханс-Адам II управлява успешно монархията.

IMGP4884

Дворците на княжеска фамилия Лихтенщайн във Виена са известни с оригиналните интериори, винаги реновиррани и в перфектно състояние Те са доказателство за възможната симбиоза от природа, архитектура и произведения на изкуството.

IMGP4888

Специален за кралската корона е Градския дворец. Лихтенщайн Сити Палас е след архитектурните бижута на фамилията, а и на Виена. Освен това е любим на фамилията и нейните представители не пропускат възможност да го посетят и да се наслаждават на очарованието му. Той е и първият пример на висша барокова архитектура във Виена.

POD_PA~1

От 2008 година Сити Палас е в реновация, завършила през 2013, за да го видим днес в уникалният му исторически блясък. Ето и фактите по грандиозното му възстановяване:
Археологическите разкопки, стартирали през август 2007г.;
Начало на строителните работи през ноември 2008г.;
Повече от 600 души, участват във възстановителния проект, а на моменти има до 500 души на строителната площадка;

IMGP7013

Около 140 фирми участват в извършването възстановителните дейности;
Около 30 експертни проектанти и консултантски компании по опазване на паметниците на културата и възстановяването им са супервайзори по отделни направления на реновацията;

IMGP7015

Приблизително 150 000 листа от златен варак са използвани при възстановяване на орнаментите и около 54 000 работни часа, прекарани за възстановяване на позлатата.
Реставрация и ремонт на 2800 m² инкрустиран паркет;

IMGP7016

Възстановяване на четири големи бронзови полилеи, без аналог във Виена и вграждане на 1200 LED свещи.
Сякаш е достатъчно…

IMGP7017

Днес, след около четири години на обширно обновяване Сити Палас на княжеско семейство Лихтенщайн се появява в предишната му слава.

IMGP4913

Залите му са изпълнени с избрани шедьоври от частната колекция на Княза, датиращи от Неокласицизма и епохата Бидермайер.

SONY DSC

Беше много важно за моето семейство да обнови Сити Палас, който е принадлежал на семейството ни от 1694 г. Смятам, че имаме определени задължения да го съхраним за идните поколения. Реновацията въведе в двореца съвременните стандарти, като същевременно се запази цялото му очарование. Сега ние сме щастливи„, обяснява собственикът, принц Ханс-Адам II фон Унд Зу Лихтенщайн.

SONY DSC

Дворецът Лихтенщайн е истинско бижу, което те оставя без дъх.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)