Две депутатски места делят СИРИЗА от самостоятелно управление в Атина

Две депутатски места делят СИРИЗА от самостоятелно управление в Атина

26 януари 2015

Главната опозиционна партия Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) е победител впредсрочните парламентарни избори в Гърция с 36,04% от гласовете, но не й достигат две депутатски места, за да състави самостоятелен кабинет. Такива са резултатите и прогнозите, базирани на 71,78% от преброените гласове, съобщи Министерството на вътрешните работи, което получава данните от всички избирателни комисии.

Процентите от гласовете, дадени за СИРИЗА осигуряват на радикалната левица само 149 места в 300-членния еднокамарен парламент. За формирането на самостоятелно правителство са необходими най-малко 151 места.

Според получените досега резултати, дясноцентристката партия „Нова демокрация“ на премиера Андонис Самарас има 28,15% от гласовете и може да разчита на 77 места в парламента. На трето място е крайно дясната „Златна зора“ с 6,34% и 17 места, следвана от центристката партия „Потами“ (Реката) с 5,95% и 16 места, Комунистическата партия на Гърция с 5.43% и 15 депутатски места, Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК с 4,74% и 13 места, дясноцентристка партия „Независими гърци“ (АНЕЛ) с 4,70% и 13 места в парламента.

Лидерът на АНЕЛ Панос Каменос обяви готовността на неговата партия да влезе в коалиция със СИРИЗА. „Свързах се с Ципрас, поздравих го за победата и заявих, че „Независими гърци“, както казвахме и в самото начало, подкрепя промените на политическата сцена в страната ни, за което сме се обявили публично“, каза Kаменос. „Сутринта ще имаме окончателните резултати и ще можем да се кажем много повече“, добави той.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че Гърция отменя от днес мерките на строги икономии. „Днес гръцкият народ пише историята. Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките за строги икономии и пет години унижение“, каза той. Ципрас обаче посочи, че новото гръцко правителство е готово да сътрудничи с кредиторите от ЕС и МВФ за постигането на „жизнеспособно“ споразумение.

Две депутатски места делят СИРИЗА от самостоятелно управление в Атина

От своя страна президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще получипомощ, от каквато ще продължи да се нуждае, само ако се придържа към задълженията си.

„В интерес на гръцкото правителство е да прави каквото е необходимо, за да се справи със структурните проблеми в страната. Надявам се, че новото правителство няма да постави под въпрос това, което е вече постигнато“, заяви Вейдман.

Премиерът и лидер на дясноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас поздрави Ципрас за победата и изрази надежда,че новото правителство ще съхрани Гърция в Еврозоната.

Отговорникът за икономическата политика на партията СИРИЗА Янис Милос заяви, че действието на програмата, съгласувана от гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис с Еврогрупата, се преустановява. В отговор на въпрос какво ще прави в понеделник на срещата на Еврогрупата гръцкият финансов министър, Милос отговори: „Предполагам, че Хардувелис ще затвори конкретни дела от технически характер. Що се касае до програмата, която беше съгласувана от Хардувелис като представител на Самарас, то тя вече е мъртва. “

Вицепремиерът, министър на външните работи и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос поздрави Ципрас за победата. „Пожелах му и успех в името на доброто на страната“, каза Венизелос. „СИРИЗА има пълното право да отпразнува победата. Уверен съм, че партията е наясно каква огромна отговорност поема на плещите си“, каза лидерът на ПАСОК.

След обявяването на резултатите от изборите и новината, че СИРИЗА печели, на ранните търгове на борсите в Австралия курсът на еврото спрямо повечето от останалите валути падна.

Спрямо долара курсът на еврото е паднал с почти половин американски цент и е 1,1170 долара за евро. /БГНЕС

снимка: hashtag-bg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)