Да вдигнем чаши с бира!

05 август 2014

Пети август е признат за световен ден на бирата от 2008 година насам. В чест на тази напитка, която е утолила жаждата на не един и двама и се е превърнала в символ на забавлението и времето, прекарано с верни приятели, решихме да потърсим историята на една напитка. Кога се е появила за първи път, каква е била тогава и как се развива до днес. Колегите ни от сайта birata.net ни помогнаха в търсенето и откриването на правилната и истинска история. Преди да я прочетете обаче, сме длъжни да направим едно уточнение: бирата е хубава, когато се консумира с мярка. Наздраве!

Най-ранните данни за варене на бира са отпреди 6000 години. Предполага се, че парче хляб или зърно са попаднали във вода и са започнали да ферментират. За факта, че шумерите са отдавали голямо значение на новото питие, говорят и достоверни исторически сведения, според които е съществувала богиня на пивоварството, наречена Никаси. Химнът, посветен на нея, е същевременно и най-ранната рецепта за правене на бира. От него разбираме, че за приготвянето на бирата по онова време се е ползвал препечен хляб, смачкан и смесен с вода. Новата напитка, наричана съвсем правилно, „божествена“, правела хората „развеселени, прекрасно и безкрайно щастливи“.

Вавилонците доразвиват производството на бира. Събраните до момента данни показват, че те са приготвяли 20 различни вида бира. Онзи първообраз на съвременната бира бил нефилтриран, мътен и с горчива утайка. И въпреки това бързо станал широко разпространен. Може би точно заради това вавилонският цар Хамурапи издава указ, с който се лимитира дневната дажба от бира на човек. Колкото по-висок бил социалният статус на човека, толкова повече бира имал право да изпие той. Висшите служители можели да изпиват по 5 литра бира на ден!

o-BEER-facebook

Египтяните внасят промени в рецептата за приготвянето на това чудно питие, като започват да правят бира от непечено тесто. Гърците и римляните продължават традициите на пивоварството. Според Плиниус в някои райони на Гърция бирата, макар мътна и почти без пяна, била по-популярна дори от виното. Тя водела до промяна на настроението и по тази причина древните народи смятали, че бирата има собствен дух, който подчинявал духа на пиещия. За тях бирата имала свръхестествени свойства.
Германските племена също почнали да варят бира и я използвали, както за различни ритуали, така и за удоволствие. С разпространението на Християнството и манастирите, настъпва истински разцвет за варенето на бира. Монасите започват не само да варят бира по известните до тогава рецепти, но и да търсят начини за подобряване качеството, цвета и вкуса й.

През Средновековието основно жените са варили бира вкъщи. По същото време в Англия специален кариран флаг е посочвал къде се предлага „храната напитка“. Това се налагало от факта, че много малко от поданиците на краля можели да четат. Първообразът на английската бира се наричал „ейл” и не приличал много на бирата. Той бил сладък. До края на 14 и началото на 15 век обаче, той бил почти изцяло изместен от горчивата на вкус напитка, донесена от Фландрия. Тя съдържала хмел, който не само й придавал специфичния леко горчив вкус, но бил и идеален консервант. Била наречена „бира“.

Draft-Beer

През 1587 сър Уолтър Ралей е първият, който вари бира в Америка, в щата Вирджиния. Опитът обаче не е от най-сполучливите и колонизаторите пращат молба да Англия да им бъде доставена по-добра бира. Почти до 17 век пивоварството остава семейна традиция. Едва по-късно започват да се появяват специализирани пивоварни, които бързо придобиват популярност.

Днес в света се произвеждат около 9 милиона марки пиво. Конкуренцията между пивоварните е огромна. Както и жаждата на обикновените хора. Това прави всяка една от бирите уникална по своя вкус и вид, а пазарът богат на избор.

текст: Костадин Костов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)