Гюзлеми

Гюзлеми

27 септември 2014

За турската кухня може да се говори много – за уникалните вкусовете и аромати, за любопитните комбинации и дъхавите подправки. Едно от традиционните ястия в нея са гюзлемите. Това са банички на сач, които се правят изключително лесно и са невероятно вкусни. Плънката може да е изцяло по ваш вкус – кайма, сирене, кашкавал, варени картофи, извара. Ако нямате сач, може да ги направите и в грил тиган. Според оригиналната рецепта, за да приготвите гюзлеми ви е необходимо тесто, което се разточва на тънки кори. В тях се слага плънката и готовите банички се изпичат от двете страни за няколко минути. Рецептата, която ви предлагаме тук обаче е в пъти по-лесна, а превъзходния резултат ще е готов за сервиране буквално за минути.

Необходими продукти:
250 гр сирене
10 с. л. мас размекната (може и с масло, но по-вкусни стават с мас)
1 ч. л. сода
100 мл вода
около 800 гр брашно (за средно меко тесто)
250 мл кисело мляко
150 мл прясно мляко
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Разтваряме содата в киселото мляко, добавяме прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта и разбъркваме. Към сместа прибавяме пресятото брашно и замесваме средно-меко тесто, което покриваме и оставяме за 1 час. Разделяме тестото на 6 топки. От всяка разточваме кора с дебелина 1 мм. Мажем с мас и поръсваме със ситно натрошено сирене. Навиваме на руло, раздърпваме леко и усукваме. От единия край на усуканото тесто, навиваме охлювче нагоре, а от другия край – също навиваме охлювче, но надолу. Мажем охлювчетата с мас и ги поставятме едно върху друго. Разточваме гюзлема с дебелина 5 мм. Печем на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина.

снимка: flickr.com
текст: Нина Тодорова
 

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)