Гуакамоле

Гуакамоле

25 ноември 2014

Гуакамоле (на испански: guacamole) е ястие от мексиканската кухня. Представлява разядка (пюре или гъст сос) от пюрираната вътрешност на авокадо, и най-често с добавени лимонов сок и нарязани на ситно домати, лук и чушки. Гуакамолето е широко разпространено в Мексико, САЩ и Западна Европа. Съществуват множество рецепти за приготвяне на гуакамоле, които се отличават в различните райони по използваните добавки, подправки, а също и по степента на нарязване на съставките. Освен авокадо, основни съставки в гуакамоле са сок от лайм или лимон, сол, домати, различни чушки (вкл. чили), зелен лук или друг вид лук, кориандър, чесън, и други подправки. Традиционно гуакамоле се поднася с царевичен чипс (tortilla chips), но може да се консумира с всякакъв друг вид чипс или с хляб; също може да се използва и като дип-сос към различни ястия от мексиканската и тексаската кухня.

Необходими продукти:
3 авокадо
1/2 лимон
1 лук
1 домат
2 скилидка чесън
сол
50 г зехтин

Начин на приготвяне:
Авокадото се обелва и нарязва на едри парчета. Доматът се разрязват на 4 и вътрешността се отстранява.
Лукът се обелва и нарязва на едри парчета. Лимонът се изстисква. Всички продукти се слагат в блендер и се пасират до получаване на смес с желаната от вас консистенция. Може да сервирате гуакамолето в корите на авокадото заедно с парченца домати.

текст: Нина Тодорова
снимка: ezeliving.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)