„Глобал Маркетс“ с отнет лиценз на инвестиционен посредник

02 юли 2014

Комисията за финансов надзор откри спрямо ИП „Глобал Маркетс“ ООД производство за отнемане на издадения на дружеството лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник. Това съобщиха официално от ведомството,  ръководено от Стоян Мавродиев. Основанията са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Целта на Комисията при процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

ИП “Глобал Маркетс” ООД е сочено за организатор на паниката сред вложителите в банки чрез разпращането на стотици имейли с лъжливи твърдения за състоянието на някои финансови институции. Дружеството  получава лиценз през юни 2008 г. с решение на регулатора.

„От 2010 г. досега Комисията за финансов надзор е извършила различни проверки на дейността му, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение. Констатираните нарушения са за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на Инвестиционния посредник; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в  законовата уредба“ –  обявиха от ведомството. Освен това регулаторът задължи компанията да публикува в сайта си съобщение, че прекратява дейността си и да уреди отношенията с клиентите си в съответствие с тяхната воля.

В неделя от ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени „Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки“. Безспорно това внесе паника сред вложителите в банките и предизвика опашки и напрежение, и провокира банковата стабилност на страната ни.

Прокуратурата на свой ред също се включи със започване на досъдебно производство срещу свързаните с фирмата Кирил Джабаров и Робърт Димитров. Двамата са изпращали сигнали, отнасящи се до финансовата стабилност на пет банки, стана ясно през вчерашния ден. Все  пак имейлите са изпратени не от тях двамата, а от трети човек, който е бил нает за това. Самият той не осъзнавал значимостта и това, че извършва престъпление с разпращането на тези съобщения.

Робърт Димитров е разпоредил изпращането на съобщенията, а Кирил Джабаров ги е подготвил технически. Това е мнението на разследващите органи и двамата са привлечени от прокуратурата към наказателна отговорност за престъпление по Наказателния кодекс – предаване на неверни данни за тревога. При доказване на вина, закона предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3 000 лв.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар