„Глобал Маркетс“ с отнет лиценз на инвестиционен посредник

Сподели:

Комисията за финансов надзор откри спрямо ИП „Глобал Маркетс“ ООД производство за отнемане на издадения на дружеството лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник. Това съобщиха официално от ведомството,  ръководено от Стоян Мавродиев. Основанията са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Целта на Комисията при процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

ИП “Глобал Маркетс” ООД е сочено за организатор на паниката сред вложителите в банки чрез разпращането на стотици имейли с лъжливи твърдения за състоянието на някои финансови институции. Дружеството  получава лиценз през юни 2008 г. с решение на регулатора.

„От 2010 г. досега Комисията за финансов надзор е извършила различни проверки на дейността му, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение. Констатираните нарушения са за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на Инвестиционния посредник; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в  законовата уредба“ –  обявиха от ведомството. Освен това регулаторът задължи компанията да публикува в сайта си съобщение, че прекратява дейността си и да уреди отношенията с клиентите си в съответствие с тяхната воля.

В неделя от ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени „Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки“. Безспорно това внесе паника сред вложителите в банките и предизвика опашки и напрежение, и провокира банковата стабилност на страната ни.

Прокуратурата на свой ред също се включи със започване на досъдебно производство срещу свързаните с фирмата Кирил Джабаров и Робърт Димитров. Двамата са изпращали сигнали, отнасящи се до финансовата стабилност на пет банки, стана ясно през вчерашния ден. Все  пак имейлите са изпратени не от тях двамата, а от трети човек, който е бил нает за това. Самият той не осъзнавал значимостта и това, че извършва престъпление с разпращането на тези съобщения.

Робърт Димитров е разпоредил изпращането на съобщенията, а Кирил Джабаров ги е подготвил технически. Това е мнението на разследващите органи и двамата са привлечени от прокуратурата към наказателна отговорност за престъпление по Наказателния кодекс – предаване на неверни данни за тревога. При доказване на вина, закона предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3 000 лв.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...