ГЕРБ връща данъкът върху доходи от лихви на 10%

ГЕРБ връща данъкът върху доходи от лихви на 10%

21 ноември 2014

Данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г. Това съобщи в интервю за „Труд“ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Да припомним само, че преди 2013 година тези доходи бяха освободени. В началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков такъв налог бе въведен. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година на 8 на сто, с тенденцията догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. – 4 на сто, а след това да отпадне напълно.

Това е доста противопоказно за икономиката, защото поощрява домакинствата да спестяват, а не да инвестират парите си в стопанския оборот на държавата.  Днес въпросът за налога излиза с нова сила, около проблемите с КТБ. ГЕРБ възнамерява да промени законодателно ситуацията.

 „Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях“, коментира Стоянова. Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета.

„КТБ е допълнителен аргумент за това. Няма причина да освободим само този доход от облагане“, допълни Стоянова. Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и др.

Данъкът върху лихвите не е от сериозните пера в бюджета. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха едва 82,5 млн. лв – твърде изненадващ факт, като се има предвид огромният размер депозити в банките. Очевидно част от приходите от лихви по депозити се укриват и не се декларират или се ползват законови възможности за подваждане на разходи от реализираните приходи преди данъчно облагане.

В случая е важен положителният ефект за икономиката ни, който тази мярка ще има. Очаква се, след кризата с КТБ и след данъчното натоварване,  вложителите да „извадят“ парите си от банките и  да ги върнат в стопанския оборот, да развият предприемчивостта си и да генерират заетост. Досегашната ситуация на пирамидално високи лихви по депозитите, практически унищожи предприемчивостта и икономическата активност на субектите. 

Текст: В.Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)