География на щастието

География на щастието

11 декември 2014

Къде живеят най-щастливите хора на света?
Този въпрос занимава и Ерик Уайнър, когато издава невероятната си книга География на Блаженството. Но нашите проучвания за географията на щастието са малко по-различни. Щастието не зависи просто от мястото в смисъла на физическа среда, а по-скоро в смисъла на културна, традиционна атмосфера. Говорим за място на щастие, търсене на удовлетвореност, сякаш те се намират някъде на атласа. сякаш са места, които реално можем да посетим. Но…къде ли е щастието? Къде се крие?

Де да можеше някой да даде отговор на този въпрос и цялото човечество щеше да се втурне към този рай, но…
До тогава, докато открием тази точка от географията Ви предлагаме да видим все пак къде хората се чувстват най-щастливи. И така:

География на щастието

Фиджи е островна държава в Меланезия, Океания. Страната е заобиколена от невероятно красиви коралови рифове, в които живеят неизброимо количество риби. Освен това тези рифове предпазват брега и действат като естествен вълнолом. Ето защо заливът на Сува е бил желано място за спиране, почивка и презареждане във времената на Великите географски открития. Дори сега Сува е оживено пристанище с традиции.
Страната, в която на въпроса „Щастливи ли сте?“ 9 от 10 попитани ще ви кажат „Да“, е Фиджи. Проучванията показват, че Фиджи е една от най-щастливите страни в света. Защо не прочетете какви са причините?

 Fiji-Beach

Фиджи има много добре изградено общество, което главно обитава селата. Дори градовете са малки, тъй като вашите лели и братовчеди в повечето случаи живеят в същия квартал. Грижата за децата е поета от общността. Нивото на престъпността е ниско. Младите хора са свободни да бродят наоколо и да играят. Връзката между хората и подкрепата помежду им е осезаема. Може би това е една от причините, което прави Фиджи приятелски и приветлив за посетители.

 fiji-10019

Страна като Фиджи е известна с най-добрата храна в Южния Пасифик благодарение на индийските, азиатските и китайските влияния, заедно с малайзийските основни продукти като тропически плодове, кокоси, свинско и морски дарове. Тъй като внасянето на храна е скъпо, повечето продуктите са местни, свежи и произвеждани от зеленчукови градини. Просто погледнете плодовете от дърветата, многобройните риби в океана и миризмите, носещи се от индийските ресторанти, което е достатъчно да накара повечето хора да се усмихват и облизват.

 Fiji-Namale-Sunset-Dining1

Никой не бърза във Фиджи. Когато плановете се отлагат или се забавят, нещата сякаш не вървят както се очаква. Хората тук обаче не се притесняват и не се колебаят за сладка дрямка, разговор с приятел или някое друго занимание. Удивително е как времето облекчава стреса. Каквото и да бъде, хората просто държат на едно добро изкарване.

Известен със своите залези остров Фиджи е мечтана дестинация за почивка с възможност за гмуркане, каране на сърф, каяк и др.

 

Редактор: Стефани Калчева

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)