Гаспачо от диня

19 август 2014

Не можем да кажем със сигурност кога е култивирана динята, но според находки, открити от археолозите, дини са се отглеждали по поречието на река Нил  поне 2000 г. преди Новата ера. Интересно е, че плодът не присъства в нито една друга култура от древното Средиземноморие. През Х-век дини започват да се отглеждат в Китай, а през XIII-ти мавританските нашественици донасят динята в Европа. Освен плодът, корите на динята също са ядливи и се използват за приготвянето на различни ястия. В Китай например се пържат, задушават и мариноват. Приготвят се още със зехтин, чесън, люти чушлета, арпаджик, захар и ром. Днес ви предлагаме лесна, свежа и нетрадиционна рецепта за гаспачо от диня с домати, която да ви разхлади в летните жеги.

Необходими продукти:
4 чаши нарязана на кубчета диня без семките
2 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка прясно смлян корен от джинджифил
1 чаена лъжичка сол
1 чаша нарязан домат
½ чаша ситно нарязана краставица
½ чаша нарязана зелена чушка
1/4 чаша кориандър
2 супени лъжици нарязан зелен лук
1 супена лъжица ситно нарязана люта чушка

Начин на приготвяне:
Пюрирайте  динята в блендер  като оставите няколко кубчета настрани за гарнитура. В голяма купа смесете пюрето от динята, сока от лайм , лимоновите кори и джинджифила. След това добавете домата, краставицата, зелената чушка и кориандъра. Преди сервиране поръсете със зеления лук, нарязаната люта чушка и кубчетата диня.

текст: Елена Михайлова
снимка: notyouraveragejoes.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)