В сърцето на София трябва да има паметник на цар Самуил

08 октомври 2014

„В сърцето на София трябва да бъде издигнат паметник на цар Самуил, защото това е неговият роден град“, заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки, който присъства на церемонията за освещаването на мястото до църквата „Света София“, където ще бъде издигнат монумент на цар Самуил по повод 1000-годишнината от смъртта на владетеля.

DPP_14893

Там се състоя освещаване на мястото и поставяне на основния камък на бъдещия паметник в София, който ще бъде издигнат край църквата „Света София“. Очаква се той да бъде готов през тази година, когато се отбелязват 1000 години от смъртта на българския средновековен владетел. Изграждането на паметника е финансирано от фондация „Българска памет“. На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, министрите Велизар Шаламанов и Мартин Иванов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

DPP_14915

Премиерът отбеляза, че Средец е крепостта на комит Никола, бащата на Самуил и именно тук, в тази църква, може да се предполага, че той е получил своето християнско причастие. „Като наследници на неговото велико дело ние се прекланяме и обещаваме този паметник да бъде издигнат в най-кратки срокове, още тази година, защото цар Самуил заслужава тази почит“, заяви проф. Близнашки, цитиран от пресцентъра на кабинета.

DPP_14897

Премиерът посочи още в словото си, че цар Самуил е една велика и заедно с това трагична фигура в нашата история. Изучавайки неговите дела от онази далечна епоха, ние получаваме може би най-страшния урок по история, но това е историята на съпротивата на една самоосъзнала се политическа и етническа общност, която се съпротивлява с всичките си сили с мултиетничната и разнолика Византийска империя, посочи премиерът. По думите му за формирането на една нация не са достатъчни само победите и триумфите, а трябва да си спомняме и за страданията и за пораженията, защото именно в диалектиката на „победи и поражения“ се изковава народностната свяст, формира се националното самосъзнание, защото жертвите, направени в миналото са жертви в името на нашето бъдеще.

DPP_14928

По-късно в храм-паметника „Св.Александър Невски“ патриарх Неофит и свещеници от БПЦ отслужиха заупокойна молитва в памет на цар Самуил, на която присъстваха президентът, премиерът, кметът на София, бившият премиер Симеон Сакскобругготски.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)