В кухнята на Луис Карол

13 ноември 2014

На днешния ден, точно преди 152 години Луис Карол споделя в дневника си, че започва да пише за Алиса. Ние не се наемаме да твърдим, че той е бил любител точно на тази рецепта, но така или иначе, писателят споменава за овнешкия бут в „Алиса в огледалния свят“:
„Слугите поднесоха един овнешки бут пред Алиса, която се чудеше какво да прави с него, понеже никога не беше рязала бут.

– Ти като че ли си малко стеснена. Чакай да те запозная с този овнешки бут – каза Черната Царица. – Алиса – Бут. Бут – Алиса.
Бутът се изправи в чинията и се поклони леко на Алиса, а тя му върна поклона, като не знаеше дали да се уплаши, или да се засмее.“

Необходими продукти:
1.5-2 кг агнешки бут
3 лимона
розмарин
чесън на скилидки
олио
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Измийте бута и го почистете от ципата. Сложете го в тава. Направете разрези около 1 см и се сложете в тях розмарина и чесъна. Посолете и прибавете сока от лимоните и нарязаните им кори, олио и черен пипер. Оставете да престои в хладилник около 12 часа с маринатата. След това, както е в тавата с марината и подправките, добавете вода, около 2 чаши, покрийте с фолио и печете на 220 градуса около час и половина. След като са минали 90 минути, отстранете фолиото и печете приблизително още толкова време, като от време на време с лъжица поливайте бута със соса, за да не изсъхне. Сервирайте с гарнитура по избор.

снимка: thaqafnafsak.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)