Върховният съд на Турция ще се произнесе по решението за Света София, подписано от Ататюрк през 1934 г.

02 юли 2020

Върховният съд на Турция приключи съдебното заседание за това дали „Света София“ трябва да остане музей или да бъде превърната в джамия и ще излезе с писмено решение в рамките на 15 дни, съобщи вестник „Daily Sabah“.Решението за „Света София“ ще бъде обявено до 15 дни. Върховният съд на Турция ще се произнесе по решението, подписано от Ататюрк през 1934 г.

Държавният съвет – най-високият административен орган на Турция – заяви, че ще вземе решение в рамките на 15 дни, след изслушването, продължило само 17 минути. Днес се очакваше турският Държавен съвет, който е висшият административен съд на страната, да вземе ключово решение относно статута на музея „Света София“ в Истанбул. Преди време Асоциацията на постоянните фондации за историческите артефакти и околната среда внесе в Държавния съвет иск за отмяна на статута на музей на „Света София“.

Istanbul-061-880x583

С решение от 24 ноември 1934 г. на тогавашния Министерски съвет, подписано от Ататюрк, „Света София“, която е построена като християнска базилика, а след завоюването на Константинопол от Османската империя е превърната в джамия, е трансформирана в музей и този статут се запазва до наши дни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в стремеж да мобилизира електората си, чиято подкрепа намаля във връзка с икономическите трудности заради коронавируса, изведе отново на дневен ред проблема за отмяна на статута на „Света София“ като музей и превръщането й в джамия, където да се изнасят масови мюсюлмански молитви (намаз).

Превръщането на „Света София“ в музей е „много голяма грешка“, заяви Ердоган, с което даде старт на кампанията за трансформирането й от музей в джамия. Преди няколко години на призиви на електората да допусне мюсюлмански молитви в „Света София“ Ердоган бе отговорил: „вие първо напълнете Султанахмед“ (известна като Синята джамия, която се намира срещу „Света София“).

В навечерието на днешното решение държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани „турските власти да запазят „Света София“ като музей, като илюстрация на ангажимента им да уважават културните традиции и богатата история, които са оформили турската република, и да гарантират, че „Света София“ ще остане отворена за всички“.

света софия истанбул

В отговор Нуман Куртулмуш -заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) заяви, че „Света София“ е свързана с независимостта на Турция и че само на Турция принадлежи правото на взимане на решения относно статута й.

Ако турският Държавен съвет се произнесе в посока на отмяна на решението от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей, то ще се изпълни в 30 дневен срок.

В същото време основанието на Държавния съвет ще залегне и в президентския указ за промяна на статута на „Света София“ и превръщането й в джамия. Има много силни очаквания, че Държавният съвет ще се произнесе за отмяна на статута на музей на „Света София“.
Известният юрист проф. д-р Ерсан Шен обаче припомня, че Държавният съвет и преди това е отхвърлял подобни искове.

света софия истанбул

„Света София“ е символ на завоюването на Константинопол и справедлива придобивка на турския народ. Преди завоюването е била църква, но в продължение на 482 години е служила за джамия. И преди са били завеждани дела за отмяна на решението от 1934 г., но те са били отхвърляни с основанието, че ползването на „Света София“ за музей не е в противоречие със закона. От тази гледна точка е възможно и на поредното дело днес искът за отмяна на статута на „Света София“ като музей да бъде отхвърлен със същите основания“, каза юристът.

В същото време експерти по въпроса посочват, че ако Държавният съвет отхвърли иска, правителството има готов, т. нар. „план Б“, според който с указ на президента Ердоган „Света София“ може да бъде обявена за джамия. 

Функционери на управляващата ПСР посочват, че вече се прави подготовка за извършването на първата масова мюсюлманска молитва (намаз) в „Света София“ на 15 юли т.г. Датата е знакова. Тогава бе осуетен опитът за преврат на терористичната организация ФЕТО на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в САЩ. С президентски указ 15 юли бе обявен за национален празник на Турция.

„Света София“ годишно се посещава от над 3,5 млн. туристи от цял свят. Включена е в списъка на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)