Вълшебно розово езеро в Сенегал

Вълшебно розово езеро в Сенегал

05 октомври 2014

Ретба, Розовото езеро или Le Lac Rose – нестандартен природен феномен, разположен на полуостров Кап Вер, само на 20 километра от сенегалската столица Дакар. Макар името му да предполага неговият цвят да бъде постоянно розов, то всъщност малцина са щастливците, които са го виждали в наситени розови нюанси, тъй като цветът на езерото зависи от времето и от водораслите във водите му. Специфичният розов оттенък на водата се дължи на цианобактерия, като цветът е особено наситен по време на сухия сезон. Езерото е и популярната финална точка на световноизвестното рали Париж – Дакар.

Ретба, Розовото езеро или Le Lac Rose

Ретба, Розовото езеро или Le Lac Rose

През 1950 г. екип от учени се заема с изследването на солените води на розовото езеро, като се надява да открие в тях особен вид водорасли Dunaliella salina, образуващи червения пигмент. Пробите обаче не показали наличие на такива водорасли и затова причините за цвета на водите на езерото си остават загадка.

Езерото Ретба, чието име в превод означава Розово, е и прекрасен вариант за онези, които не могат да плуват. Солеността му често е сравнявана с тази в Мъртво море и в него наистина е почти невъзможно да потънеш. Освен това е и доста плитко, като само на най-дълбоките му части водата стига до три метра.

Lake-Retba-Lac-Rose

Розовото езеро е с много висока соленост – почти 40%, като във всеки литър вода има по около 380 грама сол. На брега му могат да се видят струпани множество купчини и торби със сол, като винаги ще се намери някой от местните, който да ви обясни как се добива солта от водите на Ретба и какво правят с нея след изваждането й. Обикновено добивът се извършва с лодка, с която се достига до по-дълбоките части на езерото.

събиране на сол

Освен силно солена, водата на Ретба е и доста гореща, като някои хора я сравняват със сироп. Повечето от работниците, събиращи сол, работят по 6- 7 часа на ден. За да предпазят кожата си от солта те натъркват тялото си с масло от карите (ший).

Вълшебно розово езеро в Сенегал

Източник и снимки: nexttriptourism.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)