Второто пълно лунно затъмнение за годината е днес

08 октомври 2014

На 8 октомври, сряда, ще бъде второто и последно за тази година пълно лунно затъмнение. Очаква се то да бъде съпроводено и с т.нар. „суперлуна“, съобщава NASA, цитирана от dnevnik.bg.

Суперлуната е популярна и като кървава луна – тогава, когато естественият спътник на земята се оцвети в червено. Това пък се получава, когато червеникавата светлина, която се образува при изгряване и залязване на Слънцето, се отрази в Луната.

Затова кървава луна е видима само при някои лунни затъмнения, когато те се случат близо до изгрев или малко след залез. Очакванията са, че луната ще изглежда 5.3% по-голяма спрямо последното подобно събитие на 15 април т.г. Причината е, че то се случва два дни след перигея на луната, т.е. преминаване през най-близката точка до Земята.

NASA изчислява, че затъмнението няма да е видимо за цяла Европа и Африка, както и Близкия изток. В Средна и Западна Азия и по-голямата част от Австралия затъмнението ще е видимо при изгряването на Луната. В западните и централните части на Северна Америка и цяла Южна Америка явлението ще е видимо преди залязването на Луната.

В останалите райони по света, включително източната част на Северна Америка, крайните западни части на Азия, Япония, Западна Австралия и Нова Зеландия, затъмнението ще може да се проследи през цялото време.

NASA изчислява, че затъмнението ще започне в 13:25 българско време и ще продължи 59 минути. То е второ от серия от четири поредни, наричани тетрада. Учените посочват, че този век ще има общо осем тетради, като следващата ще е през 2032 г. или 2033 г.

снимка: nasa.gov

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)