Водещи солисти на Болшой театър у нас през октомври

27 септември 2017

Оставайки верни на традицията да зарадват почитателите на балета, организаторите от „Жокер медиа” след множество успешни продукции с Националната опера и балет – София, съвместно подготвят един стилен празник. На 16 октомври в зала 1 на НДК ще бъде представен балета „ЖИЗЕЛ”. В две действия, изкусно преплетени в зрелищен живописен спектакъл, солистите от Болшой театър ще ни разкажат историята за сляпата любов, предателство и преданост, издържани изцяло в стила на класическата хореография.

Звездата на Болшой театър Светлана Захарова е балерина номер 1 в света, примабалерина на Мариинския театър, Болшой театър и Милано „Ла Скала“. През 2008 г. Светлана е получила почетното звание на Народен артист на Русия. Почти по същото време се включва в политиката с партията „Единна Русия“. Тя е родена в Луцк, Украйна, в семейството на военнослужещ и учителка. Майката е хореограф на детско танцово студио, и успява да всели любовта на Светлана към изкуството.

Жизел

За неин дебют се счита постановката „Фонтана на Бахчисарай», в която тя танцува на партията на Мария, но основният успех в началото на кариерата на Захарова, всички експерти определят „Жизел“, където Светлана е звезда. На 18 години Светлана Захарова е за пръв в Мариинския театър, като участва в най-критичните роли за класически балети – „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“, „La Bayadere“, „Дон Кихот“ и много други. Във Франция, Захарова става примабалерина от бившия СССР, като танцува на сцена в Париж след разпадането на Съюза. Също така има участия в Ню Йорк, Лондон, Буенос Айрес, Мюнхен, Неапол.

През 2008 г., балерината подписва договор с легендарния „Ла Скала“. В неговата история това е първият път, когато е правено това. Преди нея нито един руски танцьор не е получавал такава чест. През последните години балерината се завръща в Москва – във великия Болшой театър, и участва в най-големите продукции: „Герой на нашето време“, „Дамата с камелиите“, „Легенда за любовта“, за която получава няколко престижки награди. Като социална активистка Светлана Захарова е създала специална стипендия за някои от най-добрите ученици от колежа „Саратов“, като смята за изключително важна дейността си за подпомагане на деца с изявени дарби. Уважение за това, че е една от най-ярките представители на руската култура, през 2014 г. Захарова спечели правото да участват в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Жизел

В България Светлана Захарова ще си партнира с Денис Родкин с който се срещат за първи път на сцената на Марински театър в постановката „ Кармен-сюит“. До днес танцуват заедно, включително и в творческа вечер в балетния спектакъл“Аmore”. Денис Родкин е роден в Москва. През 2009 г. завърша хореографкото училище към Московската държавна академия и веднaга е приет в балетната трупа на Болшой театър, където успешно завършва през 2013г. През април 2014г., участва на церемонията по закриване на ХХ Олимпийски игри в Сочи.

Билети може да закупите в мрежата на EVENTIM.BG и партньорските вериги.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)