Болница

Внезапни проверки в болниците

05 май 2015

Районните здравни каси да могат да правят внезапни проверки – в момента на оказване на медицинската помощ. И ако се установи нарушение, да налагат санкции в реално време, без да се чака тази дейност да се отчете от лекари и болници, както е в момента. Освен това експертите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да проверяват трудовите и гражданските договори на медиците, отпуските и болничните им, както и какви са техните месечни графици. Това са част от предложенията на управителя на институцията д-р Глинка Комитов, които той е предал на депутати от здравната комисия. В момента народните представители разглеждат промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) на второ четене, пише „Труд.

Ако можехме да правим проверки на договорите, нямаше да се случи това, което стана в една болница, каза д-р Комитов, визирайки инцидента с пребитото бебе. Ако в лечебните заведения има такъв контрол, ще бъде ясно и дали наистина в тях има съответните квалифицирани кадри, добави още д-р Комитов. Той настоява и районните каси да могат да проверяват лекари и болници извън своята територия, както и да се повишат и глобите – за физически лица най-малко 5000 лв., а за юридически – най-малко от 10 000 лв. В момента за едно административно нарушение в болницата глобата е до 200 лв., като сме имали и санкции за 2 лева, които са обжалвани, каза д-р Комитов.

Всяко едно предложение за по-добър и ефективен контрол ще срещне подкрепата на здравната комисия, коментира пред „Труд“ нейната шефка д-р Даниела Дариткова. Тя обаче уточни, че технологически не е възможно да се вкарат подобни предложения при второто четене на ЗЗО. Заради това те могат да се добавят при разглеждането на поправките в Закона за лечебните заведения, по който вече тече обществено обсъждане.

снимка: privatehospitals.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)