Санкт Петербург

Венеция на Севера

07 ноември 2014

Така е известен Санкт Петербург заради прекрасно подредените си водни пътища. Градът успява да избегне нахлуването на сталинисткия архитектурен стил, а грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати. Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, той е перспектива с геометрична елегантност. Разположен на паралела на Аляска и южния край на Гренландия, на брега на Финския залив, Санкт Петербург е най-северният от големите градове на планетата.

Санкт Петербург

Санкт Петербург

Макар и с дължина само 75 километра, река Нева е доста пълноводна и служи като натоварена пътна артерия на този оживен град. Тя извира от Ладожкото езеро и влива водите си във Финския залив.

CRUISER 2011 953

Дивата, бързо течаща река Нева, прехвърлена от украсените мостове, минава през града на най-зрелищната архитектура. Историята блика от всяка стена, а цветовете и величието на сградите не могат да бъдат описани. Сътвореният от Петър I Велики „Прозорец към Европа”, който е свидетел на революцията, променила света, си възвръща имперския блясък. В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Музиката, изкуството и литературата пък са в неговата душа.

CRUISER 2011 942

Многобройните речни ръкави и канали са причина да бъдат изградени почти 350 моста в града на Петър 1-ви. Реката обикновено не е плавателна през мразовия период на годината от ноември до април. След края на март ледовете бързо се разтапят от повишаващите се температури.

CRUISER 2011 1281

Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева. Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж. Техният гръб е към огромен площад.

CRUISER 2011 899

През 1703 г. на Зайчия остров, цар Петър Велики започнал строителството на крепостта, предназначена да пази бъдещия град от нашествия. Тя поставя началото на грандиозния му план за строителство на град, който да впечатли света, както и днес руснаците наричат Питер „Самый лучший город в мире“.

CRUISER 2011 887

По-късно, на мястото на малка дървена църква от времето на Петър е построен и Петропавловский собор, където се помещава гробницата на всички или почти всички императори и императрици от династията Романови. Камбанарията достига близо 123 м. височина и завършва с позлатена фигура на летящ ангел. Този връх се вижда където и да застанете в града.

CRUISER 2011 1032

Петерхоф или Петродворец е лятната резиденция на руските царе се намира на финския залив на 29 км. от града. Големият дворец е разположен на хребета над Голямата каскада. Самата каскада е атракцията на резиденцията. Тя се състои от 3 водопада, над 60 фонтана и около 40 статуи, позлатени естествено. Тук всички е златно или позлатено.

CRUISER 2011 1042

През различните исторически етапи Санкт Петербург е носил различни имена. Така например в периода от 1914 до 1924 година се нарича Петроград, а през годините на Съветския съюз е наричан Ленинград по името на Владимир Илич Ленин, който бил една от най-влиятелните фигури заставали на чело на СССР по време на режима. Галено жителите на града често го наричат просто Питера.

CRUISER 2011 925

На запад квартал Марински има тихи улички, старинни кооперации, грациозни канали и великолепният театър Марински. От другата страна на Нева – на остров Василевский, е университетът, придружен от оживени барове и прекрасни ресторанти. Нашумелият квартал Петроград е мястото, откъдето е започнал градът. Около остров Петроградский има множество по-малки зелени островчета, където хората се разхождат през уикенда.

CRUISER 2011 1293

 

Санкт Петербург въздейства по различен начин на всеки свой посетител. Гостоприемните жители на града се гордеят както с миналото си, както и с това, че Санкт Петербург има желанието и най-важното условията и качествата да се превърне в петия най-посещаван от туристи град в Европа след Лондон, Париж, Рим и Прага. Въпреки множеството помпозни дворци и музеи, Санкт Петербург не е град на художествени паметници, а една непрекъснато променяща се, динамична и колоритна метрополия.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)