Велосипеди, канали и лалета или… просто Амстердам!

27 октомври 2014

На днешният ден е основан Амстердам, атрактивната и многолика холандска столица. Това е задължителна причина да направим една разходка из прочутия град.

CSD1 212

Ако от прозореца на хотела си гледате към бавната вода на Херенграхт, в която се отразяват фасадите на елегантни къщи, дърветата и мостовете, значи сте в Амстердам. Прекарайте няколко часа в Coffe shop и се потопете в атмосферата на най-оживения град в света. В кафенето стените са почти черни от цигарения дим, полираните кранове за бира са в непрекъсната употреба, а тракането на билярдните топки заглушава смеха. В Амстердам има около 500 такива кафенета, изпълняващи функциите на дневни инфо бюра и любими местни барове.

CSD1 130

Амстердам кипи от живот, но е в същото време спокоен, стъпил здраво на земята, революционен, настойчив, екзотичен и толерантен.

CSD1 077

Променящите се сезони осигуряват непрекъснато разнообразие и специално тук са особено отчетливи. Амстердам е като излязъл от картина на Брьогел, пулсиращ от живот. 

CSD1 065

Покоят е непознат за този голям холандски град и именно неограничената любознателност на амстердамци ги подтиква да овладеят моретата. В началото на 17-ти век корабите им контролират цялата търговия с Индия и доставят подправки от Изтока. През Златния век Амстердам е най-голямата търговска сила в света и дори днес построеният върху 5 милиона смърчови кола град, удивява туристите. А великият Петър I обучавайки се в Амстердам, се вдъхновява от постиженията на града и създава Санкт Петербург. 

CSD1 020

Ще видим колко добре се съчетават водата и архитектурата на Сингел – първият пръстен от канали около старият град, както и по другите три кръгообразни канала, построени с почти математическа прецизност – Херенграхт, Кайзерграхт и Принценграхт покрай които са построени красивите малки къщички на търговците.

CSD1 062

Велосипедите са навсякъде.

CSD1 061

Иновациите и индивидуалносттта са запазена марка на този холандски метрополитен, който не е седалище на правителството, защото то се намира в Хага. Но всичко ново започва от Амстердам.

CSD1 215

Велосипедът е най-популярното средство за придвижване и е узаконен с правителствен указ. Но завързаните по стълбове и мостове велосипеди са и характерна градска украса.

CSD1 023

За запалените по фотография Амстердам е истински рай – живописни къщи, лодки, безкрайни празници, улични шествия и купони, Кралският дворец и музеите.

CSD1 249

Амстердам е разгулен и толерантен към различията.

CSD1 1010

Световният гей парад е едно от най-пищните забавления тук.

CSD1 1166

А улиците на red light district са прочути в цял свят. 

CSD1 196

Близо до Кралския дворец в многото музеи могат да се видят богатствата на града. Почти 500 картини на Рембранд в Риджкс Мюзеум, музеят на Ван Гог с най-голямата колекция от творби на невероятния холандски художник и много други могат да те накарат да изпаднеш в тотално опиянение от изкуство.

CSD1 037

Всеизвестни са пазарите са стари вещи, но още повече – тези за лалета. 

CSD1 123

Велосипеди, канали и лалета… или просто Амстердам!

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)