Вдигат Паметник на завистта в Хасково

Вдигат Паметник на завистта в Хасково

09 септември 2014

Първият в света „Паметник на Завистта – Българският Икар” ще бъде в Хасково. Това съобщи шефът на Туристическия информационен център Красимир Пилев, съобщава infonews.bg. За да се увери, че след като областния град стана единствения с най-високия монумент на Богородица, ще е и единствения до момента с монумента, посветен на завистта, Пилев е направил проверка на 12 езика в google.
Вече е готов както идейният проект, така и глинената разработка. Работата е поверена на Господин Тенев – Гуслата, който е автор и на други от арт инсталациите в Хасково, като оспорваната за значението и потребността си скултурата на Баба Яга, бухала пред Общината, но и на фигурите на Оранжевия мост, както е паметника на художника Лицо, приседнал на една от централните улици на града.
Според първоначалния замисъл Завистта ще се изобрази чрез човек, разперил ръце, обсипани с пера в устрем да полети, гърбом обаче е „заловен“ от скелетни ръце, които хващат крилете му и искат да ги пречупят…
„Посланието кой както иска да го разбира, всичко е въпрос на собствен мироглед“, коментира Пилев.
Според първоначалните разчети скулптурата трябва да бъде завършена и паметникът поставен в центъра на града към края на годината.

Паметникът в Хасково идва да онагледи думите, изречени и написани от българския писател Елин Пелин преди повече от 70 години: „Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта”.

снимка: dariknews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)