Вдигат Паметник на завистта в Хасково

Сподели:

Първият в света „Паметник на Завистта – Българският Икар” ще бъде в Хасково. Това съобщи шефът на Туристическия информационен център Красимир Пилев, съобщава infonews.bg. За да се увери, че след като областния град стана единствения с най-високия монумент на Богородица, ще е и единствения до момента с монумента, посветен на завистта, Пилев е направил проверка на 12 езика в google.
Вече е готов както идейният проект, така и глинената разработка. Работата е поверена на Господин Тенев – Гуслата, който е автор и на други от арт инсталациите в Хасково, като оспорваната за значението и потребността си скултурата на Баба Яга, бухала пред Общината, но и на фигурите на Оранжевия мост, както е паметника на художника Лицо, приседнал на една от централните улици на града.
Според първоначалния замисъл Завистта ще се изобрази чрез човек, разперил ръце, обсипани с пера в устрем да полети, гърбом обаче е „заловен“ от скелетни ръце, които хващат крилете му и искат да ги пречупят…
„Посланието кой както иска да го разбира, всичко е въпрос на собствен мироглед“, коментира Пилев.
Според първоначалните разчети скулптурата трябва да бъде завършена и паметникът поставен в центъра на града към края на годината.

Паметникът в Хасково идва да онагледи думите, изречени и написани от българския писател Елин Пелин преди повече от 70 години: „Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта”.

снимка: dariknews.bg

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...