Вахау – по стъпките на виното и Средновековието…

Сподели:

Географският и винарски район Вахау, Австрия, всъщност представлява красивата хълмиста зона по поречието на река Дунав в участъка от Линц до Виена. Територията е обширна, хълмиста и истински романтична. Красиво обсипана от средновековни замъци и културни забележителности, Вахау дава възможност за прекрасни обиколки, потопени в провинциалните австрийски усещания, близо до земята и хората.

Вахау
Вахау

Заедно с тези любопитни културно-исторически пластове,  обаче, Вахау е най-прочутият винарски район на Австрия и тук отглеждането на лозята и сътворяването на хубавото вино е издигнато в култ. Целенасочено казваме „сътворяване”, а не „правене” на вино. Защото за хората тук това е религия, това е смисълът на живота и те не правят вино – те творят вино. Вахау е осеяно  с малки китни села, във всяко от които има изба. А посещенията в тези изби е доста мило и опияняващо.

IMGP2843

Истинските ценители грабват колелата и обикалят наред. Все пак, нали трябва да се дегустира виното и да се види кой е най-големият майстор. А това е абсолютно важно. Гроздоберът е най-хубавото време за посещение тук, защото всичко е ритуално, брането на гроздето, влизането му в избите, първите глътки младо вино /щурм, както всички тук го наричат/, дегустациите… Всяко селце има своите празници и фестивали на виното. Ненаситно е окото за даровете на природата, за накипрените хора и тяхното истински високо отношение към лозята.

IMGP2779

Те са наредени в най-правилните и живописни редове по хълмовете на Вахау, от двете страни на Дунав. Отгледани с огромна любов и преданост, лозята тук са щедри и се отблагодаряват за грижите с добра реколта. Всеки квадратен сантиметър е докоснат от човешка ръка – до където ти стигне окото. Бродерия от труд и култура. Култура към земята, към другите. Към себе си.

IMGP2788

Перлата на Вахау е приказното средновековното селище Дюрнщайн. То е запазено непокътнато от 14 век, само 600 човека живеят тук – малко, магично и хубаво. От стари времена то се е развило на най-живописният  завой на река Дунав, който завой по-късно Хабсбургите избират, за  да направят свой замък.

IMGP2687

Разбирали са от геостратегия и красиво – не може да се отрече. Подбрали са мястото много умно. От  високият бряг се виждат лозята във всички страни, реката кротко тече и дава усещане са свързаност със света, лозята зреят, замъкът процъфтява, спокойствието е пълно.

IMGP2730

Днес този замък е престижен хотел и Spa от веригата Relais&Chateau и посреща специални и отбрани гости. Всеки кът е разработен уютно и стилно, виненото Spa ще отпусне и най-пренавитите и натоварени мозъци, а вкусният мишлинов ресторант… То е ясно – вкусотии и добро вино. Всяка година тук през есента се провежда авто ретро парад, който е истинска атракция. От цяла европа пристигат собстевници на старите авто динозаври и правят своя парад сред лозята, местят се от село на село и придават много колорит. Приповдигат още тонуса по време на гроздобер.

IMGP2817

Докато се наслаждаваш на приказните и кукленски картини, трябва да внимаваш да не прекалиш с младото вино, защото последстивета са доста сложни.

IMGP2830

Но какво пък – един път се замръква в златният район на виното Вахау, с полъх от тихият син Дунав.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...