Български ученици с медали от олимпиади по информатика и физика от Тайван

Сподели:

Българските ученици спечелиха два златни медала и един сребърен на Международната олимпиада по информатика в Тайван. Благодарение на техните постижения България се класира на 7-мо място в света по медали на 26-тата Международна олимпиада по информатика, която се проведе от 13 до 20 юли в Тайпе, съобщи министерството на образованието.

Златните медали са завоювали десетокласникът Христо Венев от Софийската математическа гимназия и Енчо Мишинев от МГ „Атанас Радев“ – Ямбол. Със сребърен медал се прибира Момчил Пейчев от 12 клас в МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна. Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев, ИМИ на БАН и доц. Красимир Манев, НБУ, съобщиха от образователното министерство. Два сребърни и три бронзови медала пък спечелиха български ученици на Международната олимпиада по физика в град Астана, Казахстан, която се провежда от 13 до 21 юли 2014 г. Сребърни медали получиха Катерина Найденова от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък и Ангел Шерлетов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък. С бронзови отличия се връщат Станислав Щерев от МГ „д-р Петър Берон” – Варна, Виктор Кузманов от Американския колеж в София и Радостин Димитров от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък. За втори път Катерина Найденова получи престижната специална награда на Европейското физическо общество (European Physical Society) за най-добре представило се момиче на олимпиадата.

Ръководители на участниците са доц. д-р Виктор Иванов от СУ „Климент Охридски” и гл. ас. д-р Димо Арнаудов от СУ „Климент Охридски“.

снимка: mon.bg

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...