млад учен по химия

Български млад учен е отличен от Международния съюз по чиста и приложна химия

19 септември 2018

Българският млад учен доц. д-р Мария Спасова от Лаборатория Биологично активни полимери към Института по полимери – БАН получи признание и отличие от Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) в областта на химическите науки. Тя представлява химическия елемент антимон (Sb) и беше включена под номер 51 в периодичната система за млади химици, съобщават от Българска академия на науките.

Снимка: iupac.org

Снимка: iupac.org

Инициативата е по случай обявяването на 2019 година за Международна година на периодичната система и по случай отбелязването на 100 годишнината на Международния съюз по чиста и приложна химия. Общото събрание на IUPAC и международната мрежа на младите химици (IYCN) обявиха създаването на периодична таблица на младите химици.

От юли 2018 г. до края на юли 2019 г. група от 118 млади химици от цял свят (колкото са елементите в периодичната система), които изпълняват мисията и основните ценности на IUPAC, ще бъдат отличени и включени в тази периодична система. От всички номинирани до този момент са отличени общо 24 номинирани млади учени.

Снимка: iupac.org

Снимка: iupac.org

Доц. д-р Мария Спасова е родена на 11 април 1979 г. в София. Работата ѝ е свързана с Българската академия на науките от 2003 г. Тя е женена и има две деца.

 Вижте още: 10 май – професионален празник на химика

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)