Българската администрация спира обмена на хартиени документи от днес

01 ноември 2018

Българската администрация преустановява хартиения обмен на документи от днес, 1 ноември, съобщи правителствената информационна служба. Уточнява се, че повече от 700 централни, областни и общински структури преминават към изцяло електронен документооборот помежду си.

Изчисленията сочели, че това ще доведе до шесткратно увеличение на ефективността на административния обмен. На годишна база се очаква да бъдат спестявани повече от 100 тона хартия, значително да намалеят разходите за закупуването й, както и за печатни консумативи, куриерски услуги и др.

Към края на октомври 719 са били реалните участници в Системата за електронен обмен на съобщения, чрез която се осъществява електронният документооборот. Това е първата приложена на национално равнище всеобхватна мярка за премахване на хартиената администрация, както и една от основните за намаляване на административната тежест за гражданите, бизнеса и за самите администрации, се казва още в съобщението.

Вижте още: По-строги правила за защита на личните данни от днес

Подчертава се, че електронният обмен на документи е сигурен и ще се извършва в контролирана среда, като документите са гарантирани с електронен подпис. Електронизацията позволява да бъде проследено точното време на изпращане, получаване и регистриране на документа. По този начин се повишава контролът върху институциите както от страна на потребителите, така и между самите администрации.

От държавна агенция „Електронно управление“ припомнят, че със свое решение от октомври кабинетът задължи централните администрации да разширят цифровите си услуги като регистрират свои профили в Системата за сигурно електронно връчване (е-Връчване). Това означава, че след 30 ноември 2018 г. граждани и фирми ще могат да взаимодействат сигурно и изцяло по електронен път с централните администрации и подопечните им структури.

Администрациите, които не разполагат с технически ресурс да се включат чрез своите документооборотни системи в Системата за електронен документооборот, могат като временна алтернатива да осъществяват електронен обмен на документи през системата на държавна агенция „Електронно управление“ за електронна препоръчана поща (е-Връчване).

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)