България ще променя закони за преминаване на войски на НАТО

България ще променя закони за преминаване на войски на НАТО

05 февруари 2015

Министерството на отбраната (МО) подготвя законови промени във връзка с възможността в бъдеще през България свободно да преминават и пребивават съюзни войски.

Това пише вестник „Сега“, позовавайки се на източник от военното ведомство.

Промените се налагат заради решението, което НАТО ще вземе на срещата на военните министри от алианса в Брюксел – да се изградят центрове за командване и контрол в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

„От разполагането на центровете на територията на страните от Източна Европа произтичат задължения и отговорности за всички съюзници. За България като страна домакин това означава да изпълни всички съюзни изисквания за осигуряването на преминаването и пребиваването на съюзни войски и сили на нейна територия“, коментира източникът от военното министерство.

Законовите промени, които вече са включени в правителствената програма, трябва да са готови през май или юни и те ще позволят съвместната охрана на въздушното пространство с партньори от НАТО.

Преминаването и разполагането на войски от НАТО не изисква санкция на парламента, тъй като Народното събрание вече е одобрило членството на страната ни в алианса и това следва от международния договор, който има предимство пред конституцията. Въпреки това по-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че всяко искане за разполагане на техника ще бъде обсъждано от Народното събрание. Така той се опита да парира недоволството на БСП от разполагането на центъра на НАТО в България. „Единствено, за което е говорено, е за изнесени логистични щабове в няколко държави, но това не е свързано с каквато и да е техника“, коментира в парламента Борисов. Той съобщи, че е говорил с министъра на отбраната Николай Ненчев и му е наредил да не поема никакви ангажименти на срещата в Брюксел. „Ако има такива поставени искания към България, те да бъдат обсъдени в парламента. България е парламентарна република и тази тема, ако бъде поставена, трябва да се реши тук“, каза премиерът.

Според източници от Министерството на отбраната изграждането на центъра ще бъде свързано и с разполагане на малка част от силите за бързо реагиране на НАТО. Общата им численост ще е до 10 000 души, които ще бъдат разположени в няколко държави и вероятно ще бъдат активни от следващата година. Готовност за участие в силите за бързо реагиране са заявили Великобритания, Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия. Интерес е проявила и Канада. Бъдещето им също ще бъде решено днес от военните министри.

Командният център в България ще е в една от централните сгради на военното министерство в София. Той ще е с численост до 50 души – военни и цивилни, половината от които ще са българи. Министерството на отбраната ще се грижи за логистиката и охраната.

Изданието припомня, че плановете за създаването на центровете бяха обявени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг при посещението му в София. Те ще бъдат първите по своя вид и ще осъществяват връзка между силите на алианса и тези на държавата домакин. На практика това е най-голямата трансформация на НАТО след края на Студената война. /БГНЕС

снимка: dir.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)