Българийо, за тебе те умряха!

Сподели:

На днешният ден през 1981 година е издигнат Паметникът на Незнайния воин в София. Монументът е издигнат като възпоменание на стотиците хиляди български войници, загинали за родината във войните, водени от българската държава.

Да се изгражда и почита Паметникът/или гробницата/ на Незнайния воин  е символичен начин на признателност към милионите останали неизвестни воини, загинали във битките за Родината. Тази тенденция има своя първи  подобен мемориал в света – през 1858 е издигнат паметник Ландсолдатен („Пехотинец“) за Шлезвиг в Фредерисия, Дания. Истинското начало на тази модерна, но стойностна и признателна вълна се поставя от Великобритания в 1920, когато е извършено погребение на незнайния войн от името на всички имперски части, участвали в Първата световна война в Уестминстърското абатство – мястото, в което традиционно са погребвани британските монарси, аристократи или заслужили личности. Британският пример е последван и от много други страни.

Българийо, за тебе те умряха!
Българийо, за тебе те умряха!

Паметникът на Незнайниятвойн в София е разположен по южната страна на фасадата на софийската катедрала „Света София“, от страната на ларгото към Храм-паметник „Св. Александър Невски“ .

Паметникът е дело на архитект Никола Николов и е открит на 22 септември 1981 година, по случай 1 300 годишнината на българската държава.

В символиката на Паметника са вградени „вечния огън“ и  пръст от Старозагорското сражение и Шипченската битка, грижливо пазени от статуя на легнал лъв – българският национален символ. На каменната плоча са изписани словата на Дядо Вазов от Новото гробище над Сливница:

БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА,
ЕДНА БЕ ТИ ДОСТОЙНА ЗАРАД ТЯХ
И ТЕ ЗА ТЕБ ДОСТОЙНИ, МАЙКО, БЯХА!

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...