Брускети с рикота и мариновано грозде
Рикотата е традиционно италианско сирене, което макар и смятано за вторичен продукт при производството на сирена(рикота означава буквално „повторно сварен“), се слави с изключително добрия си вкус. През 1572 година, римският хирург и философ Галенус написва книга посветена на храните и в нея споменава, че рикота се нарича това, което гърците познавали като оксигала. В книгата си „Италиански сирена“ пък Марио Визардки пише, че сиренето рикота произхожда от района на Рим, а за разпространението му е допринесъл Свети Франциск. Предлагаме ви една наистина вкусна рецепта за брускети с рикота, идеално съчетани с мариновано десертно грозде подходяща както за лятото, така и за началото на есента.
Необходими продукти:
чепка десертно грозде по ваш избор
няколко резена пълнозърнест хляб или багета с хрупкава коричка
сирене рикота
За маринатата:
1/2 чаша захар
1/2 чаша бял винен оцет
няколко дафинови листа
карамфил
семена от люта чушка
Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти за маринатата и ги загрейте на слаб огън докато захарта се разтопи. Залейте със сместа гроздето и го оставете поне за 3-4 часа. След това го отцедете внимателно.Намажете резените хляб с рикота и отгоре подредете гроздовите зърна.
текст: Елена Михайлова
снимка: navywifecook.com