Борисов: Армията ще се включи само в логистиката на границата

10 януари 2015

Вярвам в мъдростта на българския народ, обяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали са възможни радикални настроения и у нас. За всяка държава е пагубно противопоставянето между етническите и националистическите партии, които са като скачени съдове, посочи той, в интервю за Нова телевизия.

По думите му, това разделение много трудно се овладява и когато тръгне, се разпадат цели държави, а Югославия е пример за това.

На този етап българската армия ще се включи само с логистика в охраната на границата, стана ясно от думите на Борисов. Той обаче отправи критика към твърденията, че евентуално участие на армията по охраната ще предизвика дипломатически скандал. „Искам да напомня, че поисках справка от службите и от гръцка и турска армията участва активно в охраната на границата и аз не си спомням да сме направили дипломатически скандал за това – нито ние, нито предишното правителство. Нека бъдем по-пестеливи, когато говорим за скандали и реакции – никой няма да реагира“, каза премиерът.

Според Борисов президентът Плевнелиев, който предупреди за възможност за възникване на дипломатически скандал, е нормално да не иска да му изкарват армията по други задачи, тъй като е върховен главнокомандващ. На този етап ще бъдат използвани само „шофьорите“ на армията, които ще управляват техниката, обясни Борисов. Ако е необходимо, ще се мисли и в други посоки, ще се намери разумен начин да се използва цялата възможност на държавата за защита на границата, увери той.

По отношение връщането на бежанци от друга европейска територия Борисов обяви, че на този етап не става въпрос за връщане, но България ще поеме своята част и ще се опита да се грижи за тези хора, колкото и да е трудно това.

Днес Бойко Борисов ще има среща с главния прокурор и представители на различните служби за сигурност, за да се направи още един преглед на ситуация, стана ясно по време на интервюто му. Без да даде никакви подробности той обяви, че в последните дни службите са работили активно и са се справили много добре. Запитан дали е имало някакъв казус и може ли да каже повече за него, Борисов призна, че казус е имало, а службите са се постарали много и са свършили работата, но няма да каже повече по темата.

Ние в момента подкрепяме и други частни банки, обяви премиерът Бойко Борисов интервю за Нова телевизия.

Няма проблеми в други банки, защото държавата се е намесила, заяви Бойко Борисов. Той не уточни за кои банки става дума само посочи, че това се прави, за да не се повтори случаят с Корпоративна търговска банка.

За атентатите в Париж Борисов е категоричен че с това се цели създаване на хаос. „Ако има някакви цели в тези атентати, то те са да има хаос и след хаоса гражданска война. Целта е да бъдат сатанизирани мюсюлманите, съответно християните, светът да се раздели по друга ос – религиозна и хаосът тогава ще е гарантиран“, каза премиерът. Според него на този етап те успяват. Слушам хората около мен, слушам коментарите, виждам омразата, виждам вече настроенията, реваншизма, който се надига. Така че действително светът стана различен от преди няколко дни, коментира Борисов.

„Видя се, че трима души могат да убият три пъти повече, включително и полицай. Действат изненадващо, действат професионално. Службите дори и да им влязат в дирите, не могат преди да извършат престъплението да ги осъдят на доживотен затвор или на 20-30 години, каза още Борисов.

Засега Борисов не възнамерява да сменя председателя на ДАНС Владимир Писанчев, стана ясно от думите на премиера. Той посочи, има настроения в коалицията срещу Писанчев, но трябва да се даде шанс на службите да докажат своя професионализъм.

Правителството преговаря с американските централи за намаление на цените, обяви Борисов и призова по този въпрос да бъде питан по-подробно министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „Преговаряме и ще намалим цената“, обеща той, след което побърза да попита кой е сключил тези договори за срод от 15 години напред.

По отношение на изказването на Лютви Местан, че ако Патриотичният фронт не излезе от управлението, догодина трябва да има предсрочни избори, Бойко Борисов попита при предсрочни избори ДПС ли ще управлява и с кого. Запитан дали не е възможно ДПС да управляват с ГЕРБ, Борисов отвърна с въпрос: „Ще ми направят избори, ще ме свалят и после ще управляват с мен?“. Премиерът призова Лютви Местан преди да му дава акъл, първо да промени своята партия, както го е направил ГЕРБ, за да стане ДПС приемливо за останалите партии.

За отношенията си с Реформаторския блок Борисов обяви, че може да си пие кафе както с Радан Кънев, така и с всеки друг. „Като сме коалиция не значи, че съм оженил за тях и нямам право да взимам решения“, каза Борисов и побърза да добави, че с Кънев е в прекрасни отношения, вярват си и когато се гледат в очите си имат доверие.

„Аз съм против задължителните неща“, отвърна Борисов на въпрос дали е „за“ или „против“ задължително гласуване, въпреки че през миналата година ГЕРБ подкрепи идеята за референдум по този въпрос.

На финала на своето изказване Борисов призна, че все още не знае дали ще посети Париж утре, когато е планиран голям митинг с участието на международни лидери. От една страна е добре, защото това е подкрепа за Франция, но от друга страна процесите трябва да се наблюдават внимателно, а посещението крие рискове, призна той. Решението дали българският премиер да отиде във Франция ще бъде взето след разговор със службите. „Имам готовност, ще преценим позитивите и негативите и ако трябва ще отида“, завърши той.

снимка: kiwinews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)