Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за Курбан Байрам

21 август 2018

Мюсюлманският свят празнува днес Курбан Байрам. Празникът е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 дни. Честванията започват с голяма молитва в джамията. На този ден се коли животно, а месото се раздава на бедните. По-младите искат прошка, а на децата се раздават бонбони.

На Курбан Байрам семействата се събират в дома на родителите си. На този ден не се отказва помощ и храна на всеки в нужда.

У нас празникът се чества от близо 700 хиляди българи, самоопределили се като мюсюлмани.

Премиерът Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за днешния им празник Курбан Байрам в официалния си профил във Фейсбук:

„Поздравявам всички мюсюлмани, които днес отбелязват големия празник – Курбан Байрам. Бъдете здрави и щастливи, нека има мир и разбирателство в семействата Ви. Този ден ни учи на смирение и уважение, нека да запазим и продължим мъдростта, с която заедно да работим за взаимното ни успешно бъдеще“, написа министър-председателят в социалната мрежа.

Също там и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов написа:

„Честит Курбан Байрам на всички мюсюлмани. Нека уважението и разбирателството, на които учи празникът, продължат да бъдат неизменна част от съвместния ни живот. Желая на всички много здраве, щастие и смирение“.

Мюсюлманите отбелязват свещения за тях празник Курбан Байрам или наричан още Коч Байрам. Той е свързан със семейните ценности и символизира смирението и опрощението. Роднини и близки си ходят на гости, за да си простят, ако са съгрешили. В дните на Байрама добрият мюсюлманин раздава курбан.

„Когато бяхме малки, живяхме всички заедно в една къща и аз нетърпение очаквах този празник. Всяка сутрин с песничка ме събуждаше мама и по този начин разбирах, че мъжете са си дошли от джамията и че празникът реално е започнал“, разказва мюсюлманката Берна Сали, която се събира със сестра си за пръв път от месеци, за да празнуват със свои близки от България и Турция.

„Целуваме ръка. Не, не е трудно. Това е, че искаме прошка, но досега не ми се е налагало да искам прошка, просто по традицията както си е“, казва още Сали.

по материали на БНТ, bTV, dir.bg
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)