Мария Калас

Божествената Мария Калас никога не среща споделената любов

02 декември 2014

Великата Мария Калас е най-харизматичната оперна певица на ХХ век. Нейният феноменален глас, съчетан с красота и голяма драматургична дарба, я превръщат във живата легенда на най-престижната музикална сцена „Ла скала”. Въпреки световното признание и обожанието на публиката обаче, Мария не успява да получи единственото, към което истински се стреми – любовта на магната Аристотел Онасис.

Оперната дива е родена в Ню Йорк, на 2 декември 1923 г., но в жилите й тече гръцка кръв. Истинското й име е Мария Анна Сесилия София Калогеропулус, а творческият псевдоним Калас тя приема след първите си големи успехи на оперната сцена. Случайно или не най-голяма известност й носят ролите наситени с трагизъм. Една от тях се оказва и тази на собственият й живот.

На 34-годишната Калас вече е обявена за „певица на века”, а сезонът й в Миланската скала е смятан за най-успешния в нейната кариера. В историята на Ла Скала Мария Калас се превръща в едно от най-големите явления. Нейната стремглава кариера тръгва именно от Милано, където през декември 1951 година е зашеметяващият й дебют със „Сицилиански вечерни“ на Джузепе Верди. След това вратите на престижния театър са широко отворени за нея. Ла Скала дори поставя спектакли специално за новата си примадона и кани най-добрите и скъпи режисьори като Херберт фон Караян, Франко Дзефирели. Италианецът засне и първия игрален филм за непокорната гъркиня – „Калас завинаги“, където главната роля изигра Фани Ардан. Преди нейното име да пълни най-големите зали в света обаче, Мария Калас минава през властна майка, нещастно детство и изтощителни уроци по пеене. Бедното емигрантско семейство на пълничкото момиче с талант бързо осъзнава, че ако инвестира в нея, ще се измъкне от гетото. И това се случва, но платената цена е висока. Въпреки това достига върхове и на практика

става първата бляскава звезда на оперната сцена

сравнявана по известност с холивудските диви, Мария винаги остава несигурното малко момиче. В личния си живот остава нещастна, неразбрана и самотна. Една жена на ръба, която пропада от депресия в депресия. Зад успеха и провала на Мария Калас стои амбициозната й майка. Тя е типична гъркиня, решила да ръководи съдбата на децата си. Всичко е в нейните ръце. По-късно това поведение ще превърне Мария в неин враг, но в началото изходът изглежда предопределен. Едва петгодишна, бъдещата оперна прима е принуждавана да пее. „Мразех това“, признава след години тя. Но стремежите на майка й имат и своето обяснение.

300748

През 1923 година бащата внезапно решава, че цялото семейство ще се премести в Америка. След няколко истерични кризи, затръшване на врати и припадъци Еванджелия се съгласява. Бракът с Георгиус не върви гладко от самото начало. Той кръшка, тя реве. Той предпочита кръчмата и жените, тя мечтае за артистична кариера. Несбъднатите мечти ще се окажат тежко бреме за детето, което ражда в нюйоркската болница“Флауър“ на 2 декември 1923 година. Убедена, че бебето ще е момче като второто й дете Василис, починало от мeнингит, отказва да погледне новороденото до четвъртия ден.

„Сестра ми винаги е била слаба, красива и лъчезарна, затова майка ми я предпочиташе“, разкрива пред „Таймс“ Мария Калас, когато става известна.

Аз бях грозното патенце, тромава, дебела и непопулярна

Жестоко е да караш детето си да се чувства нежелано… Никога няма да й простя, че ми отне детството. През всички тези години, вместо да играя и да раста, пеех и изкарвах пари. Повечето неща, които направих за тях, са добри, а повечето, които те направиха за мен, не бяха. Тази изповед на Калас в няколко изречения обяснява целия й живот. Тя винаги чувства, че не е обичана достатъчно от най-близките си. След като бракът на родителите й рухва, майката си отмъщава, като отвежда двете дъщери в Гърция и там лансира надарената си дъщеря. Но по време на Втората световна война Мария иска да се върне при баща си в Ню Йорк и го прави. През 48-а във Флоренция пее Норма, която се превръща в една от коронните й роли. Някъде по това време среща и бизнесмена Джовани Менегини, който е луд фен на операта, и се омъжва за него. Тази промяна не й се струва достатъчна, Калас не се чувства добре в кожата си и в началото на 50-те отслабва драстично. За кратко се стопява с почти 30 кг. Според някои специалисти стресът влияе на гласа й. На кого му пука, след като вече вталената и елегантна дива ще срещне мъжа на живота си. Случва се на маскен бал във Венеция. Примата завинаги ще остане влюбена в този град, защото там среща трагичната си и разрушителна страст – гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Макар и да не си го признава, тя е увлечена по него и той по нея. През 1958, година след запознанството им, Калас вече се показва като истинска примадона. Отменя скъп концерт в Рим на „Норма“, където е поканен италианският премиер. Бунтарството още повече кара Онасис да хлътне и през лятото я кани със съпруга й на яхтата „Кристина“. Сред гостите е Чърчил.

maria-callas-08

В края на круиза Онасис и Калас вече са любовници

а съпругът вече е бивш. Тази безпощадна любовна история ще ги изпепели. Мария забременява, но губи бебето. Двамата посещават най-шикозните ресторанти, но така и не помиряват бушуващите бесове в себе си. Почти безценните огърлици и тежките кожени палта не ги правят по-близки. Жадният за нови авантюри милиардер подготвя ново пътешествие с „Кристина”, но този път кани съпругата на президента Кенеди – Джаки и нейната сестра принцеса Лий Радзивил. Мария е дълбоко обидена от това публично унижение и отказва да се качи на яхтата. Медиите обаче, шумят около бляскавия круиз на магната и Калас почти ежедневно попада на снимки от пътешествието. На тях Аристотел се разхожда по същите тези места, в които пламва тяхната любов, но вече неотменно придружаван от Джаки Кенеди.

В този момент Калас разбира, че любовта й с Онасис е била само една илюзия

Раздялата не става изведнъж, а бавно и мъчително, защото дори и съкрушена, Мария продължава да го обича безумно. Няколко грандиозни скандала и сдобрявания са началото на края. За да намери утеха, Калас се завръща отново на сцената, но изявите й претърпяват пълен провал. Гласът й вече е загубил силата си, а тя е само бледо подобие на някогашната оперна дива.

Изявите й се превръщат в провал и тя решава да се оттегли от операта. Скоро след това окончателно слага край на връзката си с магната. Така за кратко време Калас претърпява истинска житейска катастрофа – загубва не само таланта си, но и единственият мъж, който някога е обичала.

Въпреки това надеждата, че Аристотел ще се завърне разкаян при нея, продължава да крепи Мария. Докато един ден тя не научава от пресата смазващата новина – Онасис ще се жени за вдовицата Кенеди. Оттук нататък Калас продължава да съществува само тялом, а душата й е напълно опустошена. Последните няколко години от живота си прекарва в пълна самота и изолация. Според официалните данни умира от сърдечен удар на 53-годишна възраст. Редица обстоятелства около смъртта й обаче, пораждат съмненията, че великата оперна певица се е отровила.

снимки: promfih.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)