Блатер бе преизбран за Президент на ФИФА

29 май 2015

Сеп Блатер е новият стар Президент на ФИФА. 79-годишният швейцарец остава начело на световната футболна централа, след като неговият опонент – принцът на Йордания Али бин ал-Хюсеин си направи отвод преди повторното гласуване. Това обезмисли балотажът за президент на организацията, а Сеп Блатер започна да приема поздравления за успеха си.
Дългогодишният шеф на ФИФА получи 133 гласа при първоначалното гласуване срещу 73 на своя опонент – Али бин ал-Хюсеин. Това наложи повторно гласуване, тъй като победителят се нуждаеше от 140 гласа.

Преди да се проведе второто гласуване, съперникът на Блатер се отказа. За балотажа беше необходимо обикновено мнозинство, за да бъде определен новият бос на централата.Сеп Блатер е начело на централата от 1998 година насам. Мандатът, който ще е пети за швейцареца, е за срок от 4 години.
Това беше едно прекрасно пътуване. Искам да благодаря на всички, които бяха достатъчно смели, за да ме подкрепят, но аз ще се оттегля от надпреварата. Желая ви всичко най-добро за в бъдеще“, заяви Али бин ал-Хюсеин при отвода си.
Това обаче се случва в условията на най-големия скандал в историята на спорта, след като в сряда високопоставени членове на ФИФА бяха изведени от петзвездния си хотел в Цюрих и арестувани от швейцарската полиция по обвинения в корупция рекет и финансови измами за стотици милиони долари. Разследването на ФБР бе дублирано от успоредна операция на швейцарските власти, които заявиха, че проучват гласуването на домакинство за следващите два мондиала в Русия и в Катар, докато акцията на ФБР включва злоупотреби през последните няколко десетилетия.

В подкрепа на швейцарският президент на ФИФА все пак вчера се изказа Владимир Путин, който обяви, че акцията е опит на САЩ да попречат Блатер да бъде пеизбран и е безпрецедентна намеса в работата на световната футболна централа.

С две думи – поредната „тиха военна акция“ на САЩ не успя.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)