БИРФЕСТ – тържество на кехлибара и настроението!

08 септември 2014

С първите стъпки на есента започва и сезонът на бирените фестивали. Те тръгват като традиция от немско говорящите страни, но бързо придобиват известност и започват да се провеждат и в редица други страни с традиции в производството на кехлибарената напитка  като Белгия, Чехия, Сърбия и др.

БИРФЕСТ - тържество на кехлибара и настроението!

БИРФЕСТ – тържество на кехлибара и настроението!

Бирените фестивали ежегодно посрещат милиони почитатели, а да се присъства на някои от най-прочутите бирфести си е туристическа атракция. Това са фестивали, където изкуството да създадеш бира се среща с масовото настроение, хубава музика, кулинарни вкусотии и най-вече веселие. Бирените фестивали са събития лишени от протокол, от стегната организация или ограничен достъп – точно обратното. Те са най-освободеното масово събитие, на което всеки може да се забавлява и наслаждава на любимата напитка както прецени сам.

БИРФЕСТ - тържество на кехлибара и настроението!

БИРФЕСТ – тържество на кехлибара и настроението!

Тази година Виена и няколко немски градове откриха Бирфеста. Уикендът изпълни огромните шатри с бирени фенове, оркестри, песни и настроение.

IMGP5701

Мюнхенският бирен фестивал, най-старият в света, тази година ще се проведе от 20.09. до 25.09.2014 г. Празненствата на бирата в Мюнхен в цял свят са известни като Октоберфест. Датират още от далечната 1810 г., когато баварският крал Лудвиг I се жени за принцеса Тереза. За завършване на празненствата на 17 октомври се провежда конно състезание. То е повторено и на следващата година и така се превръща в традиционния Октоберфест, а площадът, на който се случват тези събития вкл. и днешният бирен фестивал е кръстен на принцеса Тереза – Терезиенвизе.

IMGP5724

Пилзен, Берлин, Албрехт и редица други градове също подготвят своите бирени фестивали, а в Белград е най-големият на Балканите.

Наздраве!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)