"Банковата тайна е мъртва!"

„Банковата тайна е мъртва!“

15 октомври 2014

„Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широка форма.“, това каза еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

Министрите на финансите на ЕС се договориха от 2017 година редовно да обменят информация за притежателите на банкови сметки с цел да се противопоставят на укриването на данъци, предаде ДПА във вторник. Европейските правителства оценяват на 1 трилион евро годишно загубите си от укриване на данъци. Автоматичният обмен на банкови данни означава, че ако гражданин на една страна от ЕС крие сметки в банка на територията на друга държава от Съюза, данъчните власти на страната му автоматично ще бъдат уведомени за влога, в това число и за лихвите.

Във фокуса на вниманието са „екзотичните“ за парите европейски дестинации като Швейцария, Австрия, Андора, Лихтенщайн, но и с тях вече са постигнати определени договорености. Швейцария вече е готова да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация,  а до края на годината такива споразумения ще бъдат сключени с Лихтенщайн, Андора и още няколко страни, съобщи еврокомисарят.

Австрия, все още е най-големият противник на падането на банковата тайна и няколко пъти възпрепятства приемането на нови европейски регулации заради опасения, че може да стане по-малко атрактивна финансова дестинация. Но на Австрия е отпусната една допълнителна година за техническа подготовка (до 2018 г.), за да въведе мярката.

Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг посочи, че други страни (най-вече банковите центрове Швейцария, Лихтенщайн и САЩ) ще започнат да обменят такава информация едва през 2018 година и поиска същото и за страната си.

Въпрос на не много време и като цяло може да се каже, че банковата тайна отива в историята.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)